Prokurative (Trg Republike)

Prokurative su jedan od poznatijih splitskih javnih prostora te idealna pozornica za kazališne i glazbene nastupe.
Prokurative (Trg Republike) Prokurative (Trg Republike)

Antonio Bajamonti, gradonačelnik Splita od 1860. do 1880. godine, u povijesti je ostao zapamćen kao političar vrlo problematičnog autonomaškog djelovanja, ali je Splitu u naslijeđe ostavio nekoliko zanimljivih projekata, među kojima je danas najdojmljiviji Prokurative.

Projekt je započeo 27. prosinca 1859. godine, kada je Bajamonti otvorio Teatro Bajamonti, kazalište impresivnih dimenzija, koje je uništeno u požaru već 1882. Ipak, građevina je kasnije obnovljena, no u nešto drukčijem obliku. U tom prostoru danas se nalazi Gradsko kazalište mladih Split.

U razdoblju od 1863. do 1867. godine izgrađen je zapadni 'produžetak', odnosno krilo kazališta, dok se od 1909. do 1928. (s prekidima) gradilo istočno krilo. Nastao je prostor u obliku potkove, čiji oblik očito podsjeća na prokurative na venecijanskom Trgu sv. Marka.

Tako se i cijeli trg obično naziva Prokurative, iako je službeno ime zapravo Trg Republike. Ugodan prostor neorenesansne arhitekture idealna je pozornica za glazbene i kazališne nastupe te je, među ostalim, od 1967. godine dom Splitskog festivala zabavne glazbe.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti