Splitska katedrala sv. Duje (Uznesenja BDM)

Katedrala sv. Duje najznamenitija je građevina u Splitu. Nimalo slučajno, nalazi se u samom srcu Dioklecijanove palače.
Splitska katedrala sv. Duje (Uznesenja BDM) Splitska katedrala sv. Duje (Uznesenja BDM)

Naime, Katedrala sv. Duje izvorno je bila Dioklecijanov mauzolej, a takav objekt projektiran je u samom središtu palače, na sjecištu Decumanusa i Carda. Imamo li na umu da je Dioklecijan umro početkom 4. stoljeća, znamo da je splitska prvostolnica stara više od 1700 godina! Tako gledano, radi se o najstarijoj svjetskoj katedrali. Ipak, obično je se ne navodi na raznim starosnim top-listama, jer je mauzolej u katedralu prenamijenjen tek u 7. stoljeću.

Dioklecijan je bio poznat po okrutnim progonima kršćana, pa je činjenica da je njegov mauzolej prvi splitski nadbiskup Ivan Ravenjanin pretvorio u kršćansku (katoličku) katedralu zapravo dobar podsjetnik na to da je svaka moć prolazna. Nažalost, upravo je zbog Dioklecijanovog odnosa prema kršćanima njegov sarkofag kasnije uništen te nije ostao sačuvan. Loše je bila prošla i sfinga ispred ulaza u mauzolej, no ona je ipak sačuvana i kasnije obnovljena.

Mauzolej je katedralom postao sredinom 7. stoljeća, kada su u nju postavljeni oltari s relikvijama dvaju mučenika pogubljenih u susjednom Solinu, ondašnjoj Saloni - sv. Anastazija (Staša) i sv. Dujma. Po potonjem se crkva danas obično naziva Katedrala sv. Dujma te je on postao splitski zaštitnik, no pravi naziv Splitske katedrale jest Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije. Zanimljivo, isti slučaj imamo i u Dubrovniku, gdje se iznimno štuje sv. Vlahu, no prvostolnica također nosi ime Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ipak, postoji mala razlika, a to je da u Dubrovniku postoji prekrasna crkva sv. Vlaha, dok se u Splitu pod nazivom crkva sv. Dujma isključivo misli na Katedralu.

Bogata kulturno-povijesna baština

Katedrala sv. Duje obiluje vrijednom kulturno-povijesnom baštinom. Drvena ulazna vrata izrezbario je 1214. godine majstor Andrija Buvina, a na njima je prikazano 28 slika (na svakoj strani po 14) iz Kristovog života - od Gabrijelovog navještenja do Kristovog uskrsnuća. Vrata su do danas ostala sjajno očuvana, no valja spomenuti da su izvorno bila u boji i pozlaćena.

Nije to jedini dio Katedrale koji je prvotno bio 'sjajniji'. Mauzolejska kupola nekoć je također bila blještavija, s obzirom da je imala svjetlucavi mozaik, baš kao i nedaleki Vestibul.

Mnogi vrijedni predmeti, neki i iz 8. stoljeća, čuvaju se u Katedralnoj riznici, jednom od najvrjednijih takvih objekata u Hrvatskoj. Tu se nalaze brojni relikvijari, stari kaleži, vrijedne slike, rijetke knjige i štošta drugo.

Među neprocjenjivim knjigama posebno se ističu dvije - Splitski evanđelistar i kronika 'Historia Salonitana' Tome Arhiđakona. Evanđelistar je najstariji kodeks u Hrvatskoj pisan latinskim jezikom. Pojednostavljeno, radi se o najstarijim knjigama, a za ovu se pretpostavlja da potječe iz razdoblja od 6. do 8. stoljeća. Kronika je, pak, nastala u 13. stoljeću i iznimno je vrijedan povijesni dokument, iz kojega se može doznati štošta o tadašnjim zbivanjima i običajima, ali i ranoj povijesti Hrvata.

Krstionica i zvonik sa spektakularnim pogledom

Krstionica katedrale nalazi se izvan središnjeg sakralnog prostora, odnosno nekadašnjeg mauzoleja. Zmamenita je po odlično očuvanom krsnom zdencu koji se u njoj nalazi.

U vanjskom dijelu katedralnog kompleksa nalazi se još jedna atrakcija, mnogima omiljena. Radi se o 57 metara visokom zvoniku, koji dominira središtem Splita, ali i s kojeg se pruža predivan pogled na Grad pod Marjanom. Uspon na Zvonik i barem kratko zadržavanje na vrhu spadaju pod iskustva u kategoriji - 'ne propustite'.

Oltari sa svetačkim moćima

Na Katedrali je radio i slavni Juraj Dalmatinac, koji je uredio lijevi bočni oltar, u kojemu se čuva sarkofag sv. Anastazija Akvilejskoga, splitskog suzaštitnika.

Oltar s moćima sv. Duje nalazi se u sjevernoj niši, a izradio ga je Giovanni Maria Morlaiter, venecijanski kipar 18. stoljeća, poznat po svojim djelima u stilu baroka i rokokoa.

Središte splitskog vjerskog života

Naravno, ne smijemo zaboraviti da je Katedrala i sakralni prostor, u kojemu se svakodnevno možete pomoliti ili otići na misu. Posebno je svečano na blagdan sv. Dujma, ujedno i Dan grada Splita, 7. svibnja, kada iz Katedrale kreće velika procesija.

Cijene ulaznica za Splitsku katedralu

Dio katedrale Cijena za odrasle
Katedrala ('glavni' dio) 15,00 kuna
Zvonik 15,00 kuna
Krstionica sv. Ivana Krstitelja 10,00 kuna
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
13. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti