Splitska riva (Obala Hrvatskog narodnog preporoda)

Što bi Split bio bez svoje Rive? Grad pod Marjanom ima mnoge poznate znamenitosti, ali Riva ipak ima posebno mjesto u životu Splićana.
Splitska riva (Obala Hrvatskog narodnog preporoda) Splitska riva (Obala Hrvatskog narodnog preporoda)

Splitska riva današnji je oblik poprimila početkom 19. stoljeća, kada su Splitom vladali Francuzi. Stotinjak godina kasnije autohtone biljne vrste zamijenile su palme, a nova velika promjena dolazi pretkraj 20. stoljeća, kada je Riva konačno zatvorena za promet.

Početkom novog tisućljeća, 2007. godine Riva je zasjala novim sjajem nakon obnove koja je kod nekih izazvala oduševljenje, a kod drugih veliko negodovanje. Tijekom tih radova provedena su i arheološka istraživanja, kojima je otkriveno da prva splitska riva potječe još iz 1. st. pr. Kr., no prva 'prava' šetnica napravljena je u vrijeme Dioklecijana.

Splitska Riva danas

Riva je danas glavna gradska šetnica, mjesto gdje se zastaje u razgovoru s prijateljima ili sjeda na kavu. Riva je i idealna pozornica za velika događanja, a posebno su u sjećanju ostali veličanstveni dočeci Gorana Ivaniševića 10. srpnja 2001. nakon osvajanja Wimbledona te Vlaka slobode 1995. povodom oslobađanja hrvatskog teritorija od velikosrpske okupacije.

Rivom se kreće i procesija na blagdan gradskog zaštitnika sv. Duje, na njoj se održavaju različiti glazbeni nastupi, a svakog Silvestrova poprište je velikog dočeka Nove godine.

Osim same šetnice, ljude privlači i zanimljiva arhitektura. Oko 250 metara dugačku rivu sa zapadne strane omeđuju Franjevački samostan sv. Frane, palača Dešković i Prokurative, dok je na jugoistočnom kraju 'nadgleda' zgrada Lučke kapetanije. Između Dioklecijanove palače na sjevernom kraju Rive i mora nalazi se drvored palmi, oko kojeg se prostire ugodni zeleni pojas s klupicama, koji je idealno mjesto za odmoriti se i uhvatiti malo hlada tijekom vrućih dana.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti