Spomenik Grguru Ninskom u Splitu

Najpoznatiji splitski spomenik posvećen je slavnom biskupu Grguru Ninskom, a nalazi se ispred sjevernog ulaza u Dioklecijanovu palaču.
Spomenik Grguru Ninskom u Splitu Spomenik Grguru Ninskom u Splitu

Grgur Ninski bio je, kako mu i ime kaže, biskup Ninske biskupije. Stolovao je početkom 10. stoljeća, a u povijesti je ostao upamćen kao gorljivi branitelj prava na korištenje hrvatskog jezika i pisma u služenju misa i za ostale potrebe. Nositelja najviše crkvene vlasti, nakon krunidbe 925. godine podržao je kralj Tomislav, no na crkvenim saborima 925. i 928. Grgur gubi tu bitku. Time ujedno ostaje bez pozicije ninskog biskupa i dobiva mjesto skradinskog biskupa, a vrhovna crkvena vlast prelazi u ruke splitskog nadbiskupa.

Ipak, hrabri Grgur u narodu je ostao zapamćen kao junak te mu se naš slavni kipar Ivan Meštrović u 20. stoljeću odužio serijom velikih spomenika. Po jedan se nalaze u Varaždinu, Ninu i Splitu, pri čemu je potonji svakako najpoznatiji.

Splitska inačica postavljena je 29. rujna 1929. godine na Peristil, unatoč velikom negodovanju dijela Splićana, među kojima se posebno isticao slavni konzervator i arheolog don Frane Bulić. Ipak, 1954. spomenik je premješten na današnju lokaciju - između Zlatnih vrata i Đardina.

S vremenom je spomenik postao predmet jedne tradicije i praznovjerja - ako primite Grgura za palac i zaželite nešto, želja će vam se ispuniti. Tisuće ljudi redovito to i čini te je palac od izlizanosti dobio drukčiju boju, što barem olakšava pronalazak mjesta koje trebate dodirnuti kako biste i vi iskušali svoju sreću.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti