Srebrna vrata u Splitu

Srebrna vrata nalaze se na istočnom pristupu Palači te su strukturom bila vrlo slična Zlatnim vratima.
Srebrna vrata u Splitu Srebrna vrata u Splitu

Kao i Zlatna vrata na sjeveru, Srebrna su vrata bila smještena između dvije osmerokutne kule, a uz njih su se nalazile još četiri kule koje su nadgledale istočni prilaz Palači.

Srebrna su vrata bila posvećena sv. Apolinaru te su, opet kao i Zlatna vrata, imala crkvicu u stražarskom hodniku. No, povijest Srebrnih vrata bila je vrlo burna, s brojnim velikim promjenama, pa je tako u međuvremenu crkvica nestala, kao i štošta drugo.

Naime, Porta orientalis, kako su se vrata izvorno zvala, još u srednjem vijeku bila je zazidana zbog sigurnosnih razloga. Mlečani, koji su neko vrijeme upravljali gradom, umjesto njih 1764. godine otvorili su i koristili tzv. Mala vrata, koja su se nalazila nekoliko metara od Srebrnih. Odmah do Malih vrata 1820. godine izgrađena je i zgrada Arheološkog muzeja, koja je dodatno narušila nekadašnji sklad istočnog ulaza u grad i, uz već zazidana Vrata i nekoliko drugih naslonjenih građevina, učinila ga prilično neurednim.

Velike promjene uzrokovao je Drugi svjetski rat. Naime, u savezničkim bombardiranjima Splita oštećen je zid koji je 'pokrivao' vrata te je odlučeno da će ga se ukloniti do kraja. Nakon radova pedesetih godina prošlog stoljeća, Srebrna su vrata 'oslobođena' te su dijelom vraćena u nekadašnje stanje. Srušene su i različite građevine koje su se naslanjale na Vrata te je istočni ulaz u grad konačno dobio barem djelić nekadašnjeg sjaja.

Srebrna vrata danas s istoka omeđuje legendarni Pazar, što ima i svoje negativne posljedice, s obzirom da se štandovi protežu do samog ulaza. Nakon što se probijete kroz gužvu, u Decumanus, ulicu koja u rimskom urbanizmu tradicionalno povezuje istok i zapad, možete ući kroz Portu orientalis, ali i Mala vrata, koja su ostala sačuvana i funkcionalna sve do danas.

To je vjerojatno i ulaz u Palaču nakon kojeg se pruža najljepši pogled, s obzirom da se pred vama ukazuju Katedrala sv. Duje i Peristil. Upravo je iz tog smjera svojim papamobilom 1998. godine prošao i papa Ivan Pavao II. te imao priliku uživati u najljepšem dijelu Dioklecijanove palače.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti