Strossmayerov perivoj (Ðardin)

Park Josipa Jurja Strossmayera središnji je splitski park. Poznat je i pod nazivom Đardin te se nalazi u blizini mnogih drugih gradskih znamenitosti.
Strossmayerov perivoj (Ðardin) Strossmayerov perivoj (Ðardin)

Strossmayerov perivoj smjestio se sjeverno od Dioklecijanove palače, odnosno glavnog ulaza u nju - Zlatnih vrata. Između Palače i Perivoja nalazi se pak omiljena splitska znamenitost - spomenik Grguru Ninskom.

Prostor za gradnju Đardina oslobodio se 1808. godine, za francuske vlasti, nakon što je srušen zid s nasipom između branika Contarini i Cornaro. Park je oblikom ostao vrlo sličan od izgradnje sve do danas, no početkom 20. stoljeća u svojem središtu dobio je lijepu fontanu s tzv. puttom na vrhu, odnosno figurom nalik anđelu.

Na jugoistočnom uglu perivoja nalazi se, pak, spomen ploča slavnom hrvatskom pjesniku TInu Ujeviću, na kojoj su navedeni početni stihovi njegove pjesme Odlazak:

U slutnji, u čežnji daljine, daljine;

u srcu, u dahu planine, planine.

Ovi stihovi možda ne zvuče toliko poznato 'na prvu', no pjesma Odlazak zasigurno je mnogima poznatija po stihovima 'Tamo, tamo da putujem, tamo, tamo da tugujem', koje je uglazbio Arsen Dedić.

Zanimljivo, Tin Ujević obično se veže uza Zagreb, no taj Vrgorčanin u Splitu je išao u srednju školu, a i kasnije je često svraćao u naš najveći obalni grad te ne čudi što mu je u Đardinu podignuta spomen ploča, a planira mu se i podići spomenik na Poljani Tina Ujevića.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti