Voćni trg (Trg braće Radić)

Na putu između Rive i Pjace, smjestio se jedan lijep trg slikovitog imena - Voćni trg.
Voćni trg (Trg braće Radić) Voćni trg (Trg braće Radić)

Službeno se taj prostor naziva Trg braće Radić, no u govoru se ipak češće koristi ime Voćni trg. Iako voću danas nema ni traga, ondje su se nekoć nalazili štandovi na kojima se prodavalo, pogađate, voće, po čemu je i cijeli trg dobio ime.

Na zapadnoj strani Trga smjestila se osmerokutna kula, podsjetnik na vrijeme kada su Mlečani upravljali gradom i brinuli o mogućem napadu Turaka ili kakvoj pobuni protiv njihove vlasti u samome gradu. Ostatak je to kaštela izgrađenog 1441. godine, koji je u međuvremenu uglavnom srušen.

Na sjevernoj se strani Voćnog trga nalazi lijepa barokna palača Milesi, prepoznatljiva po simpatičnim prozorima 'na koljeno' u prizemlju, po kojima su primjerice poznate i zgrade na dubrovačkom Stradunu.

Zanimljivu 'ponudu' ovog malog trga zaokružuje brončani spomenik ocu hrvatske književnosti, Marku Maruliću. Tom se Splićaninu njegov grad odužio spomenikom na prestižnoj lokaciji, a izgradio ga je još jedan veliki hrvatski umjetnik - Ivan Meštrović. Skulptura je otkrivena 26. srpnja 1925. godine, uz velik interes Splićana koji su se okupili oko njega. Bilo je to zaista živo i svečano razdoblje u Splitu, s obzirom da je dan prije otvorena Jadranska izložba, ali i proslavljeno spajanje pruge između Gračaca i Knina, čime su Zagreb i Split konačno izravno povezani željeznicom.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti