Zlatna vrata u Splitu

Splitska Zlatna vrata izgrađena su kao glavni ulaz u Dioklecijanovu palaču i do danas su ostala vrlo dobro očuvana. Izvorno su nosila naziv Porta septemtrionalis, dok su kasnije nazvana Porta aurea.
Zlatna vrata u Splitu Zlatna vrata u Splitu

Zlatna su vrata izgrađena u 4. stoljeću i služila su kao glavni ulaz u Palaču te je tako i sam Dioklecijan kroz njih ušao u svoju palaču nakon odlaska s carskog prijestolja 305. godine. Upravo je do Zlatnih vrata vodila cesta iz Salone (današnjeg Solina), ondašnjeg provincijskog središta. Vrata su bila bogato ukrašena te su se u nišama nalazili spomenici Dioklecijana i ostalih članova tetrarhije - Maksimilijana, Galerija i Konstancija.

Izvorno su se nalazila između dvije kule, koje su s još četiri kule branile sjeverni prilaz gradu. Zanimljivo, nad Zlatnim vratima nalazi se jedna crkvica. Radi se o crkvi sv. Martina, izgrađenoj u hodniku za stražu, vjerojatno još u 6. stoljeću. Takvi su se sakralni objekti gradili i iznad ostalih gradskih vrata, ali su u međuvremenu uništeni.

U crkvici sv. Martina nalazi se odlično očuvana ostala predromanička oltarna pregrada iz 11. stoljeća, najbolji primjer takvog objekta u Dalmaciji, pa i mnogo šire. Danas je crkvica dio ženskog dominikanskog samostana te nije otvorena za javnost.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti