Srima

Srima je slikovito turističko naselje na hrvatskoj obali, smješteno svega tri kilometra od središta Vodica, a u današnje vrijeme je postala praktički vodičko predgrađe. Samo mjesto je bilo naseljeno još od 16. stoljeća, ali zbog od opasnosti od Osmanlija, stanovništvo je prebjeglo na pokrajnji otok Prvić te je osnovalo naselje Šepurine.
Srima Srima

Krajem 17. stoljeća i prestankom opasnosti od Turaka, dio pučanstva se vraća u matično mjesto te se Srima polako počinje razvijati kao samostalno naselje, da bi zadnjih desetljeća s dolaskom turizma mjesto postalo sve veće i uređenije, što se može vidjeti po brojnim privatnim kućama i apartmanima.

Najveća prirodna turistička prednost Srime njezine su brojne šljunčane plaže te zapravo možemo reći da je cijelo mjesto poput jedne velike plaže. Od 2013. godine Srima se po prvi puta može pohvaliti i Plavom zastavom, koja je dodijeljena novouređenom kupalištu na ulazu u mjesto (ako dolazite iz smjera Šibenika), odnosno na kraju mjesta ako dolazite iz smjera Vodica. Na toj plaži možete i popiti piće u tamošnjem kafiću, kupiti novine na kiosku, iznajmiti ležajke i suncobran, otuširati se pod tušem (dvije kune za 30 sekundi korištenja), a svakako treba spomenuti i rampu za osobe s poteškoćama u kretanju.

No, kao što smo već spomenuli, može se slobodno ustvrditi da je cijelo mjesto jedan veliki niz plaža koje se nadovezuju jedna na drugu - od dijela gdje završavaju Vodice i počinje Srima, pa sve do iza hotela Duje. To je ujedno i jedini hotel u Srimi, kategoriziran s četiri zvjezdice, a posjetitelji osim njega mogu izabrati smještaj u sve kvalitetnijim kućama za odmor, apartmanima, sobama te kampovima. Većina spomenutih smještajnih jedinica nalazi se ili neposredno uz more ili do najviše stotinjak metara od prve plaže.

Kupajući se u Srimi, primijetit ćete da ovo mjesto uglavnom izabiru obitelji s djecom, budući da ovdje zaista možete pronaći svoje mjesto za miran odmor. Svi oni željni bogatog noćnog života obično odu do obližnjih Vodica, koje su dovoljno bizu da se do njih može stići i nešto duljom šetnjom. Promet se kreće u suprotnom smjeru 3. kolovoza, na dan Srimarske fešte. Taj dan Srima postaje središte vodičke rivijere te se u njoj okupe i brojni gosti iz Vodica i okolnih mjesta.

Uz plaže i šetnicu uz more, koje uglavnom krase drvoredi tamarisa, posjetitelji mogu svoju jutarnju kavu, pivo ili koktel popiti u jednom od 'beach barova', kao što je Baza, ili u jednom od klasičnih kafića, kao što je 'Duje', a oni željni dodatnih morskih radosti, mogu na par štandova kupiti sve potrebno za plažu i igru. Svi oni koje se pak nalaze u privatnom smještaju, svakodnevne namirnice mogu kupiti u nekoliko samoposluga i pekarna.

Osim domaćina i njihovih gostiju, Srimu često posjećuju jednodnevni gosti koji su se došli okupati u čistom moru. Ako i vi budete jedan od njih, trebate znati da se uz glavnu cestu uz more plaća parking i to 5 kuna po satu, a ako ćete se zadržati od četiri do šest sati, to će vas koštati 20 kuna. Parking se može platiti putem mobitela, ali i izravno kod redara koje ćete lako prepoznati po svijetlo plavnim majicama na kojima piše 'parking'.

Od turističih znamenitosti vrijedi izdvojiti dva lokaliteta. Jedan je crkva bl. Alojzija Stepinca, koja je blagoslovljena 2009. godine i time je napokon ovdašnja župa, osnovana 2002. godine, dobila matičnu crkvu. Naime, sve do tada cijela je Srima pripadala pod župu s Prvić Šepurina, a nova je crkva izgrađena na samom ulazu u Srimu, ako u mjesto ulazite iz smjera Šibenika.

Drugi lokalitet je Srimska lokva, koji se nalazi neposredno uz cestu prema Jadriji i gdje su pronađeni vrijedni arheološki nalazi dviju starokršćanskih jednobrodnih bazilika iz 6. stoljeća, u narodu poznatija kao Prižba. Budući da su crkve jedna uz drugu, nazivamo ih crkvama blizankama, odnosno dvojnom crkvom. ostatci zidova i objekata su konzervirani te ih posjetitelji slobodno mogu posjetiti u bilo koje doba dana.

Prijevoz do Srime

Sad kad znamo što sve možemo vidjeti u Srimi, treba znati i kako doći do tamo. Ako dolazite osobnim automobilom, do Srime se, iz smjera Zagreba, najlakše stiže autocestom do čvora Pirovac i onda preko Tribunja i Vodica do same Srime. Tko dolazi iz smjera Dubrovnika i Splita, silazi na čvoru Šibenik i onda samo nastavlja u smjeru Vodica do Srime.

Druga opcija su državna cesta D1 i Jadranska magistrala, pa se, primjerice, od Zagreba do Srime vozi preko Karlovca, Slunja, Plitvica, Korenice, Gračaca, Zadra, Biograda, Pirovca i Vodica, dok se iz smjera Splita vozi preko Kaštela, Trogira, Marine, Primoštena, Brodarice i Šibenika.

Tko se odluči za javni prijevoz, treba znati da ne postoji izravna autobusna veza sa Srimom iz većih hrvatskih gradova, nego je potrebno doći do Vodica ili Šibenika i odatle lokalnim autobusom do Srime, koji u ljetnoj sezoni vozi više od 20 puta dnevno.

Provjerite cijene smještaja u Srimi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti