Supetar

Supetar je najveće naselje na otoku Braču i jedino naselje koje ima status grada. Smješten na sjevernoj strani otoka, preko puta Splita, pravo je turističko središte do kojeg je najlakše doći nekom od čestih trajektnih linija, a ljeti i preko obližnje zračne luke.
Supetar Supetar

Grad je dobio ime po sv. Petru, a prvi put se pod tim nazivom spominje 1423. godine. Tijekom ljetnih mjeseci cijelo mjesto vrvi od turista, pogotovo vikendom, kada se mnogi od njih ovdje dođu kupati na čistim plažama, odmoriti od svakodnevne gradske vreve uz pjesmu cvrčaka i miris borova ili jednostavno opustiti i zabaviti u nekom od klubova i barova smještenih uz obalu.

Glavna kulturna znamenitost grada je župna crkva Marijina Navještenja, koja potječe iz 18. stoljeća, da bi konačan izgled s 35 metara visokim zvonikom dobila 1887. godine. Izgrađena je na temeljima stare bazilike sv. Petra, a uza samu crkvu nalaze se još ranokršćanski mozaici iz 6. stoljeća, kao i Leroj (zvonik sa satom) te Župni muzej.

Od drugih znamenitosti tu su još crkva sv. Nikole pokraj koje se ističe Mauzolej obitelji Petrinović, crkvica sv. Martina, koja je danas uređena kao izložbeni prostor, Rendićeva skulptura Alegorija uma, ali i brojne stare kamene kuće, od kojih su neke nerijetko spomenik same za sebe.

Kad stignete u Supetar, primijetit ćete da je u ovom gradu sve kompaktno i na dohvat ruke, pa se tako u rasponu od svega stotinjak metara nalazi nekoliko prodavaonica, tržnica, pošta, benzinska postaja, banka, kafići itd., a i odlično je povezan s ostatkom otoka, pa tako u slobodno vrijeme možete istražiti i posjetiti neka od obližnjih mjesta.

Inače, Brač pripada najsunčanijem jadranskom području s oko 2.700 sunčanih sati godišnje, što ga čini idealnim za izbor mjesta gdje provesti godišnji odmor. Hoće li to biti u nekom od poznatih turističkih odredišta s prepoznatljivim palmama i uskim ulicama ili možda u jedinstvenim uvalama na sve popularnijim jedrilicama, izbor je u potpunosti na vama.

Provjerite cijene smještaja u Supetru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Supetar

Jednodnevni izleti iz Supetra

Od jednodnevnih izleta izvan Brača, preporučujemo kanjon rijeke Cetine, otok Hvar te gradove Split i Trogir, dok ih na samom otoku ima nekoliko.

Korisne informacije o Supetru

U supetarskim konobama uglavnom se poslužuje domaća hrana - riba, janjetina, pršut, sir, hobotnice, vino, maslinovo ulje itd., a jedna od najboljih svakako je konoba 'Gušti mora' u ulici Ive...
Noćni život u Supetru

Noćni život u Supetru

Noćni je život vrlo zanimljiv, pogotovo u ljetnim mjesecima, kada na otok, uz već nazočne turiste, često znaju dolaziti i vikend gosti. Najveća ponuda kafića i restauranata nalazi se na istočnoj...

Prijevoz do Supetra

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do najvećega bračkog mjesta. Saželi smo kako do Supetra autobusom, brodom i zrakoplovom.
Smještaj u Supetru

Smještaj u Supetru

U Supetru se smještaj najčešće nudi u hotelima, vilama i apartmanima. Ponuda je dosta bogata i povoljna, a pogotovo u novijem dijelu grada, gdje su se izgradila apartmanska naselja.