Tounj

Mjesto Tounj nalazi se u Karlovačkoj županiji, nedaleko od Josipdola, na povijesnoj cesti Jezefini, koja povezuje Karlovac sa Senjom.
Tounj Tounj

Prvi put spominje se 1481. godine pod imenom Thouni, kao vlasništvo kneza Stjepana Frankopana. Ova loza hrvatske plemićke obitelji vladala je njime nekoliko desetljeća, da bi ga s vremenom napustili. Nedugo zatim, Tounj se pripojio vojnoj, odnosno krajiškoj upravi te se ubrzo počeo iznova naseljavati zbog turske opasnosti, pogotovo nakon izgradnje karlovačke Zvijezde. Sa završetkom brojnih ratova, ovdašnje utvrde postaju manje atraktivne, pa su i od staroga tounjskog grada očuvani ostatci svega jedne male kule. S razvojem prometne povezanosti i modernog turizma ljudi su u 20. stoljeću ponovno počeli otkrivati ovaj kraj.

Znamenitosti u Tounju

Najznačajniji spomenik i simbol mjesta jest dvokatni kameni most preko rijeke Tounjčice visok 12 metara, jedini takve vrste u Hrvatskoj. Prvi kat je izgrađen 1775. godine, a drugi nadograđen 1836. godine. Rub mosta krase četiri skulpture rimskih vojnika, kao i spomen ploča caru Josipu.

Vrijedi spomenuti kako je ime naselja nastalo iz riječi Htone, što znači duboka voda ili jezero, što se doista i vidi kad se s kamenog mosta pogleda prema dolje. Sama Tounjčica izvire iz istoimene pećine, a po cijelom kraju postoje neistražene i međusobno povezane špilje s podzemnim jezerima, od kojih je u zadnje vrijeme poznata Špilja u kamenolomu Tounj, duga čak 8,5 kilometara. U obje spomenute špilje, kao i u još nekoliko njih, živi ogulinska špiljska spužvica, endemska vrsta i jedina podzemna slatkovodna spužva na svijetu.

Druga tounjska kulturna znamenitost jest neogotička župna crkva sv. Ivana Krstitelja, koja se nalazi u središtu mjesta, oko kilometar udaljena od rijeke Tounjčice. Izgrađena je 1897. godine, prema projektu Hermanna Bollea, a na istom mjestu postojala je još oko 1700. godine, no zbog dotrajalosti srušena je 1895. godine. Uz crkvu danas stoji stari barokni zvonik, kao i župni ured iz 1824. godine. Prema svome svecu zaštitniku, Tounj slavi svoj dan 24. lipnja, na dan rođenja sv. Ivana Krstitelja.

Tounjski sir

Uz svoje kulturne i prirodne znamenitosti, Tounj ima i jednu gastronomsku, a to je Tounjski sir. To je dimljeni sir napravljen od svježeg kravljeg mlijeka, a nabaviti ga se može po obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kao što je Paher. Zbog njegove popularnosti, svake godine u listopadu organiziraju se Dani tounjskog sira.

Osim svega spomenutog, tko dođe u ovaj kraj, uživat će u doista netaknutoj prirodi, a ljubitelji biciklizma i ribolovstva doći će na svoje uz obalu rijeke Tounjčice.

Smještaj u Tounju

U neposrednoj blizini Tounja nalazi se hotel Josipdol, kao i istoimeni hostel, dok se u nedalekom Ogulinu može odsjesti u odlično uređenom hotelu Frankopan, hotelu Klek i lovačkoj kući St. Hubert.

Prijevoz do Tounja

Do Tounja se, osim automobilom, može stići i vlakom, budući da je on jedna od postaja na liniji od Zagreba do Rijeke. Iz Zagreba se putuje oko dva sata, a cijena karte u jednom smjeru je 54 kune. Vlak svakodnevno prometuje oko osam puta dnevno, s time da je prvi polazak iz Zagreba u 6:35, a zadnji u 21:30 sati. U obratnom smjeru prvi polazak je u 4:25, a posljednji u 20:30 sati. Neke od postaja na ovome putu su i Jastrebarsko, Karlovac te Duga Resa. Iz Rijeke prema Tounju vozi se jednom dnevno u 13:30, a vožnja traje tri sata. Usput se staje u Fužinama, Delnicama, Vrbovskom i Ogulinu. Cijena karte iz Rijeke u jednom smjeru iznosi 67,50 kuna.

Tko se odluči na vožnju osobnim automobilom, do Tounja se može stići autocestom A1 Zagreb-Split i sići na čvoru Ogulin, a zatim nastaviti prema Josipdolu i Tounju. Ako više volite putovati 'starim cestama', onda se kod Karlovca 'prebacite' na cestu D23, koja preko Duga Rese i Generalskog Stola vodi do vašeg cilja. Svoju rutu možete isplanirati i u našem Planeru putovanja.

Provjerite cijene smještaja u Tounju

Prijava
Odjava
Soba
Gosti