Tribunj

Tribunj je malo ribarsko mjesto, udaljeno oko pet kilometara od poznatijih Vodica i nešto više od desetak kilometara od Krešimirovog grada, Šibenika. Za razliku od poznatijeg susjeda, koji je danas prepoznatljiv po masovnom turizmu, Tribunj je zadržao šarm malog i autentičnog dalmatinskog mjestašca.
Tribunj Tribunj

Tribunj je nekoć bio poznat kao Jurjevgrad, a naziv je dolazio od utvrde na brijegu iznad sadašnjeg Tribunja. Danas se na tom mjestu nalazi crkvica sv. Nikole (u narodu znana i kao sv. Mikula), poznata po prekrasnom pogledu koji se sa zaravni oko nje pruža na okolicu. Sredinom 15. stoljeća pojavljuju se nazivi Tribohunj i Tribohum, za koje se pretpostavlja da dolaze od riječi Trebunj ili Trebić, odnosno naziva za jesenskog boga sunca poganskih Hrvata.

Kasnije se mjesto 'spustilo' na otočić, koji danas čini prepoznatljivu i slikovitu jezgru grada. To se dogodilo u vrijeme turskih napada, kada su stanovnici ondje pronašli sigurnost unutar zidinama osiguranog kaštela. Istovremeno je Jurjevgrad napušten te su od njega danas ostali samo crkvica i ponešto ruševina.

Nakon prolaska turske opasnosti, Tribunj je počeo dobivati danas prepoznatljive konture, da bi 1935. godine konačno bilo dovršeno i uređenje obale, na koju je postavljeno veliko kamenje kako bi spriječilo more da ugrozi kuće za nemirnog vremena.

Jedno od najslikovitijih mjesta srednje Dalmacije

Danas je Tribunj vrlo kompaktno, slikovito i šarmantno mjesto. Njegove uske uličice na otočiću kojeg s kopnom povezuje tek jedan omaleni kameni most podsjećaju na Primošten, koji je široj javnosti ipak znatno poznatiji i koji privlači mnogo više turista. No, upravo je taj dašak neotkrivenosti i dojam mira čak i u srcu sezone jedna od glavnih kvaliteta ovog mjesta.

Naravno, tu su i tribunjske plaže, koje privlače brojne kupače iz u sezoni prenapučenih Vodica. Jedna od kvaliteta sigurno je i kvalitetna gastronomska ponuda u obliku brojnih autentičnih konoba i dobrih restauranata, a nikako ne smijemo zaboraviti ni dva velika događaja - Ribarsku feštu i tradicionalne magareće trke, koje u Tribunj svake godine privuku tisuće posjetitelja.

Provjerite cijene smještaja u Tribunju

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Tribunj

Gastronomija u Tribunju

Tribunj je, pjesnički rečeno, malo mjesto za velik gastronomski užitak. Naime, u samom gradu i u bližoj okolici nalazi se mnogo odličnih mjesta za kušati domaću kuhinju.