Udbina

Na putu 'starom cestom' prema moru, nakon što se prođu Plitvička jezera, nalazi se Udbina. Mjesto koje putnici nekoć možda nisu toliko uočavali, danas je ipak mnogima zanimljivije. Razlog je jednostavan - ćim dođete pred udbinsko brdo, uzdiže se, sva u bijelom, velebna i ponosna Crkva hrvatskih mučenika, pa se brojni turisti zaustave kako bi vidjeli o kakvoj se to građevini radi.
Udbina Udbina

Crkva hrvatskih mučenika

Građena je po uzoru na srednjovjekovnu crkvu sv. Križa u Ninu, u narodu poznatoj kao najmanjoj katedrali na svijetu, te je obogaćena povijesnim oblicima hrvatskog graditeljstva. Crkva je ujedno i spomen na sve poginule hrvatske mučenike i one koji su poginuli za Domovinu, od 1493. godine i bitke na Krbavskom polju, do Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine.

Gradnja crkve počela je 9. rujna 2005. godine, u spomen na dan kad je 1493. godine od osmanlijske ruke poginulo 10 000 hrvatskih branitelja, a posvećena je 10. rujna 2011. godine. Kamen temeljac za crkvu posvetio je papa Ivan Pavao II. prilikom svog posjeta Rijeci 2003. godine.

Dan hrvatskih mučenika i Dan crkvenog spomena na žrtve totalitarnih režima

Glavno obilježavanje Dana hrvatskih mučenika održava se posljednje subote u kolovozu, kao sjećanje na žrtve daleke i nedavne prošlosti. Zbog toga će se odsada na nacionalnoj razini, u skladu s poticajima Europskog parlamenta, obilježavati Dan crkvenog spomena na žrtve totalitarnih režima upravo u Udbini.

Križ krbavskih biskupa

Simbol toga dana, kao i povezanosti domovinske te iseljene Hrvatske, križ je krbavskih biskupa, koji se nalazi na pročelju crkve okrenutom prema Krbavskom polju. Naime, taj se križ čuvao i selio iz župe u župu, iz biskupije u biskupiju, kako se narod povlačio pred ratnim opasnostima, ali uvijek je podsjećao na rodni kraj i bio simbol hrvatske vjere u iseljeništvu.

Kratka povijest Udbine

Udbina je u prošlosti bila sjedište povijesne Krbavske biskupije, osnovane još davne 1185. godine te posvećene sv. Jakovu. Tu je postojao i utvrđeni srednjovjekovni grad - Krbavski grad, koji se počeo nazivati Udbinom krajem 15. stoljeća. Poslije oslobođenja Udbine od Turaka krajem 17. stoljeća, crkva i župa posvećuju se sv. Nikoli biskupu, a župa je radila sve do 13. prosinca 1942. godine, kad je cjelokupno hrvatsko katoličko stanovništvo iz Udbine i okolnih sela izbjeglo.

Svu napuštenu hrvatsku imovinu spalili su partizani, dok je crkva sv. Nikole uništena 1947. godine po naređenju lokalne komunističke partije, a preostala hrvatska imovina je nacionalizirana. Današnja Crkva hrvatskih mučenika nalazi se na temeljima crkve sv. Nikole.

Zbog svih proteklih događaja i svoga povijesnog značenja, Crkva hrvatskih mučenika trebala bi biti nacionalno svetište i simbol žrtava svih totalitarnih režima kroz više od 13 stoljeća dugu hrvatsku povijest. To se moglo vidjeti i na spomen kamenju sa 143 hrvatska stratišta koja su 2011. godine donijeli hrvatski branitelji te članovi nekoliko moto klubova. Nadajmo se da će se ostvarivanje težnje o nacionalnom svetištu što skorije i ostvariti!

Ostale znamenitosti oko i u Crkvi hrvatskih mučenika

Od brojnih zanimljivosti na crkvi i oko nje, izdvojili bismo spomenik papi Ivanu Pavlu II. i Vukovarski križ, repliku onoga koji se nalazi na ušću Vuke u Dunav. Vrijedi izdvojiti i repliku Višeslavove krstionice te ulaz u samu crkvu, gdje je na hrvatskom i latinskom ugraviran natpis - 'hrvatskim mučenicima'. U svetištu se nalaze i crkveni muzej te knjižnica.

Gastronomija i smještaj u Udbini

Najpoznatiji restaurant u Udbini svakako jest Ličko selo, smješteno na samome vrhu udbinskog brda, nedaleko od benzinske postaje, gdje možete probati izvrstan roštilj i jela ispod peke. U središtu se pak mjesta, nedaleko od crkve, nalazi samoposluga i pekara.

U Udbini nema hotela, a prvi veći nalazi se u Korenici, radi se o poznatoj Macoli. Sobe i apartmani mogu se pronaći u obližnjim mjestima na putu do Korenice, poput Ličke kape u Bjelopolju.

Prijevoz do Udbine

Osobnim automobilom do Udbine se najlakše stigne autocestom A1 Zagreb-Split-Dubrovnik do čvora Gornja Ploča, gdje se onda siđe i nastavi brzom cestom D522 do samog mjesta i spajanja s glavnom cestom D1.

Autobusi iz Zagreba do Udbine voze svakodnevno tri do četiri puta, a prijevoznici su Promet Makarska, Auto Poduzeće Z Imotski i Ines Tours. Najjeftiniju kartu u jednom smjeru od 96 kuna nudi Ines Tours, dok druga dva prijevoznika imaju cijenu od 115 do 120 kuna. Povratne karte kreću se od 150 kuna nadalje.

Usput se staje u Karlovcu, Slunju, na Plitvičkim jezerima i u Korenici, dok se iz smjera Dalmacije staje u Makarskoj, Imotskom, Sinju, Drnišu, Kninu, Splitu, Trogiru, Šibeniku, Biogradu na Moru, Zadru itd., ovisno o tome o kojem se točno prijevozniku radi.

Iz smjera Zadra prema Udbini svakodnevno vozi i Contus, koji usput staje u Benkovcu i Gračacu, a s kontinentalne strane u Korenici, Plitvičkim jezerima, Slunju, Vojniću, Petrinji i Sisku.

Provjerite cijene smještaja u Udbini

Prijava
Odjava
Soba
Gosti