Velika Horvatska

Vozeći se cestom od Tuheljskih Toplica do Desinića i Velikog Tabora, sigurno ste prošli kroz mjesto Velika Horvatska. Naselje sa zanimljivim imenom ima još jednu zanimljivost, a to je istoimeni dvorac, koji se nalazi na brežuljku usred mjesta, odakle se pak pruža pogled na cijelu okolicu i doline dvaju obližnjih potoka.
Velika Horvatska Velika Horvatska

Prema legendi, Horvatska je dobila pridjev Velika još u doba osmanlijskih osvajanja, kad je svega 25 mladića obranilo mjesto od Turaka. Naravno, to je legenda, a činjenica je da je ovo mjesto u prošlosti pripadalo pod velikotaborsko vlastelinstvo, čiji su dio bili i Miljana, Mali Tabor te, naravno, Veliki Tabor, dok je vlasnik svih spomenutih imanja bila obitelj Ratkaj.

Prvi spomen dvorca, odnosno tadašnje kurije, datira u 1571. godinu, a 40 godina kasnije izgrađen je sam dvorac, o čemu svjedoči natpis koji se nalazio iznad ulaznog portala, koji je kasnije ugrađen u ostatak sjevernog krila.

Iako su Ratkajevi bili vlasnici Velike Horvatske (Horwaczke) sve do kraja 18. stoljeća, kada ta obitelj i izumire, dvorac je, prema spomenutom natpisu, izgradila obitelj Palffy Erdödy. Nakon Erdödyja i Ratkajevih, kroz iduća se desetljeća kao vlasnici pojavljuju Jankovići Bribirski, Thuguti i Ottenfelsi. Jedno se vrijeme dvorac koristio čak i kao samostan.

U 19. stoljeću oko utvrde se uredio pejzažni perivoj i to s tri strane građevine, dok je sjeverna strana 'gledala' na gospodarski dio imanja. S početkom Prvoga svjetskog rata, perivoj je prodan lokalnim seljacima i pretvoren u polja i oranice, a u dvorcu je otvorena osnovna škola.

Danas je od toga baroknog četverokrilnog dvorca ostalo samo jedno krilo, budući da je preostali dio Velike Horvatske u 20. stoljeću pretvoren u građevinski materijal. No, i taj posljednji dio je u prilično lošem stanju, iako pripada drugoj spomeničkoj kategoriji, te vapi za obnovom.

Prijevoz do Velike Horvatske

Osobnim automobilom iz Zagreba se najlakše stiže ako se vozi autocestom A2 Zagreb-Macelj i siđe na čvoru Zabok, odakle se zatim skrene ulijevo i vozi lokalnom cestom D205 preko Tuheljskih Toplica i Tuhelja do Velike Horvatske. Ako želite izbjeći plaćanje cestarine, kod Zaprešića skrenite na cestu D1, pa ćete preko West Gatea, Luke i Velikog Trgovišća izaći na već spomenutu cestu D205 koja vodi do samoga mjesta. Iz ostalog dijela Hrvatskog zagorja može se doći i lokalnim cestama preko Desinića, dok se preko Klanjeca vozi do Tuheljskih Toplica, gdje se zatim skreće ulijevo prema Tuhelju i Velikoj Horvatskoj.

Budući da dvorac nije baš uočljiv s ceste, zbog izraslog grmlja i drveća, svi oni koji ga žele posjetiti trebaju u središtu naselja, na glavnom raskrižju, skrenuti na cestu koja vodi prema Pregradi te nakon stotinjak metara skrenuti ulijevo uzbrdo na lokalnu cestu.

Sama građevina je vidljiva s lijeve strane čim se počete penjati, a za pedesetak metara ćete vidjeti i prednju stranu dvorca s arkadama, što je i najprepoznatljivi dio Velike Horvatske, te lokalno igralište i mjesne kuće.

Autobusni prijevoz između Zagreba i Velike Horvatske vrši Presečki grupa (www.presecki.hr), koja na toj liniji tijekom radnog tjedna vozi sedam puta, a preko vikenda četiri do šest puta. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 55 kuna. Prvi autobusi iz Zagreba preko radnog tjedna kreću oko 6:00, a posljednji oko 19:00 sati. U suprotnom smjeru prvi autobusi kreću oko 4:30, a zadnji nešto prije 19:00 sati. Jednom dnevno, preko tjedna, vozi i Croatia Bus (www.croatiabus.hr), a njihova jednosmjerna karta košta 47 kuna.

Provjerite cijene smještaja u Velikoj Horvatskoj

Prijava
Odjava
Soba
Gosti