Što posjetiti (znamenitosti) u Vrbovcu

Glavna asocijacija na Vrbovec i njegovu okolicu poznata je mesna industrija i manifestacija 'Kaj su jeli naši stari', ali mnogi ljudi nisu upoznati s činjenicom da je taj kraj u prošlosti bio iznimno 'bogat' dvorcima i utvrdama. Većina od njih 30-ak stradala je sredinom 18. stoljeća za vrijeme i poslije Seljačke bune, a do tada su bili iznimno važni u borbi protiv Osmanlija i njihova carstva.
Što posjetiti (znamenitosti) u Vrbovcu Što posjetiti (znamenitosti) u Vrbovcu

Lovrečina Grad

Jedan od najočuvanijih dvoraca iz toga vremena jest Lovrečina Grad, koji se nalazi u mjestu Kučari, ni pet kilometara udaljen od Vrbovca, na cesti u smjeru Križevaca. Prvi spomen vlastelinstva seže u 13. stoljeće, a do 15. stoljeća nazivalo se Gostović. Nešto kasnije, prema obližnoj crkvi sv. Lovre, posjed dobiva naziv Lovrečina.

Vlastelinstvo se kao utvrda prvi put spominje 1540. godine, a kroz svoju povijest mijenjalo je brojne vlasnike, od Gregorijanaca, Zagrebačke biskupije, Nikole Ludbreškog, do Baranića, Gezthyja i Orehoczyja, koji su utvrdu i posjed imali do prve polovice 18. stoljeća. Tada vlastelinstvo potpada pod Draškoviće i Patačiće, a posljednji poznati vlasnik bila je obitelj Kiš, koja je i obnovila dvorac nakon njegova spaljivanja za vrijeme Seljačke bune.

Ispočetka kao nizinska utvrda omeđena jarkom te s okruglim kulama na tri krila, Lovrečina Grad do danas je očuvao historicistički izgled jednokrilnog dvorca s dvije kule, dok mu okolicu krasi kapelica, uređeno zelenilo i zgrada vlastitog gospodarstva.

Od početka 20. stoljeća dvorac je u vlasništvu bratovštine 'Sveti Vinko Paulski', odnosno Družbe sestara milosrdnica, a od 1999. godine koriste ga članovi udruge Cenacolo. Lovrečinu je moguće razgledati izvana, a ako ga zaželite vidjeti i iznutra, potrebno je najaviti se udruzi par dana ranije.

Kula Petra Zrinskog

Kula Petra Zrinskog u Vrbovcu ostatak je staroga vrbovečkog kaštela obitelji Zrinski. Vrbovec se prvi put spominje u pisanim dokumentima 1244. godine, dok je kaštel izgrađen za obranu od Osmanlija nakon 1528. godine. U njemu se 1621. godine rodio jedan od najpoznatijih hrvatskih banova - Petar Zrinski.

Sredinom 18. stoljeća vrbovečki je Stari grad uništen u požaru, a od cijele utvrde ostala je samo dvokatna kula u obliku valjka, koja je u vrijeme kad je i bila izgrađena bila više simbol moći, nego što je služila u obrambene svrhe.

Osim Zrinskih, vlasnici Starog grada bili su i obitelji Erdödy te Patačić. Posljednjih godina kula je postala zaštitni simbol Vrbovca, a i dio je gradskog grba. Svatko tko ju želi vidjeti, pronaći će ju u samom središtu Vrbovca, a pokraj nje su i župna crkva sv. Vida, maleni dvorac Patačić te gradski park. Iznad ulaznih vrata nalazi se reljef s licem bana Petra Zrinskog, koji je ujedno i spomen na njegovo rođenje u Vrbovcu 6. lipnja 1621. godine.

Crkva sv. Vida

Na vrhu brijega, u središtu Vrbovca, nalazi se župna crkva sv. Vida, koja potječe još iz sredine 14. stoljeća. S vremenom je dobila barokni izgled, kako vanjski, tako i onaj unutarnji dio, pa se unutar crkve mogu vidjeti lijepi barokni oltari. Uz samo svetište je izdvojeni zvonik, a blizu je i župni dvor iz 19. stoljeća. Okolicu crkve krase gradski park u kojemu se nalazi kula Petra Zrinskog i maleni dvorac Patačić, u kojemu su danas smješteni lokalni radio i limena glazba.

Provjerite cijene smještaja u Vrbovcu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti