Zadar

Zadar, središte Zadarske županije i peti najveći grad u Hrvatskoj, postoji već više od 3000 godina. Kroz povijest imao je nekoliko imena, ali sva su bila slična, poput Iadere ili Idasse.
Zadar Zadar

Tolika stoljeća donijela su i brojne gradske vladare, a osim Hrvata, svakako najpoznatiji su Liburni, Rimljani, Bizantinci, Mlečani i Austrijanci. Iako su osvajanja i politička previranja mijenjala izgled i strukturu grada, toliko bogatstvo naroda ostavilo je svoj trag u vremenu koje se može vidjeti i danas, pa i nije čudno što Zadar svake godine privlači sve više turista koji žele razgledati crkvu sv. Donata, katedralu sv. Stošije, Forum, Kalelargu, Narodni trg, Kopnena vrata ili Arsenal.

Zadar je poznat i po nešto novijim znamenitostima, kao što su Morske orgulje, Pozdrav Suncu ili Muzej antičkog stakla, ali znate li da je u ovome gradu osnovano prvo sveučilište u Hrvatskoj i to još davne 1396. godine? Naime, ono je postojalo sve do 1807. godine, kada je ukinuto i iznova obnovljeno 2002. godine.

U Zadru se proizvodi i poznati liker Maraschino, igra odlična košarka, ali i izvrsno zabavlja, pogotovo u ljetnim mjesecima, kad brojni mladi ljudi iz svih krajeva Europe stižu nekom od dvadesetak niskotarifnih linija kojima je Zadar povezan s najvećim europskim gradovima.

Ako vam sve navedeno ipak ne nudi dovoljno razloga za posjetiti ovaj hrvatski biser, donosimo vam više detalja što još sve vrijedi vidjeti, gdje se okupati i kako stići do Zadra.

Provjerite cijene smještaja u Zadru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Zadar

Javni prijevoz u Zadru

Javni gradski prijevoz u Zadru obavlja Liburnija, koja vozi na 12 gradskih linija, ali i na prigradskim linijama te na otocima Ugljan, Iž i Dugi otok.
Jeftini letovi iz Zadra

Jeftini letovi iz Zadra

Zadar je sve popularniji odabir putnika koji traže povoljne letove, pogotovo nakon što je ondje svoju bazu otvorio najveći europski niskotarifni zračni prijevoznik, irski Ryanair.

Prijevoz do Zadra

Pročitajte kako doći do Zadra različitim prijevoznim sredstvima te kako stići do zadarske zračne luke.