Gastronomija u Zagrebu

Zagrebačka kuhinja mješavina je bogatog povijesnog naslijeđa, tako da ćete u njoj naći izvrsne gastronomske kombinacije.
Gastronomija u Zagrebu Gastronomija u Zagrebu

Jedna od poznatijih delicija jest zagrebački odrezak - teletina punjena sirom i šunkom, koja je panirana poput bečkog odreska, a ne zaboravimo i na puricu s mlincima - vrhunska kombinacija, pogotovo u vrijeme blagdana! Tu su još i tradicionalni domaći gableci - špek fileki, vinski gulaš, svinjski buncek, krpice sa zeljem ili kuhana šunka s ribanim hrenom.

Autentični specijalitet Zagreba i sjeverozapadne Hrvatske jest i kotlovina - svinjski kotleti i kobasice koje se peku, a zatim kuhaju u vlastitom soku, vinu i začinima. Kotlovina se vrlo često priprema na otvorenom prostoru, pogotovo kad se održavaju pučka slavlja i veselice.

Zagreb također ima dugu tradiciju slastičarnica i kavana, što je 'zasluga' stare Habsburške monarhije, a svakako vrijedi probati poznate štrukle - tanko vučeno tijesto najčešće punjeno svježim sirom, nakon čega se zapeku u vrhnju, a mogu se posluživati kao slane ili slatke.

Ako imate priliku, osim štrukli, probajte i kremšnite, za koje kažu da su najbolje u Samoboru, ili paprenjak, slasticu koju je još i August Šenoa opisivao u svojim romanima. Sve ove i brojne druge kolače možete isprobati u Ivici i Marici (www.ivicaimarica.com) te Vinceku (www.vincek.com.hr), najpopularnijim gradskim slastičarnicama. Ako tražite nešto 'suvremenije' slastice, zaputite se u neku od brojnih novijih slastičarnica - npr. Torte i to (www.torte-i-to.hr) ili Amelie (www.slasticeamelie.com).

Kad se govori o vrhunskim zagrebačkim restaurantima, to su svakako Baltazar (www.restoran-baltazar.hr), ManO (www.mano.hr), Zinfandel's (www.esplanade.hr/esplanade-cuisine), As (www.hotel-as.hr) i Okrugljak (www.okrugljak.hr).

Odlična kuhinja poslužuje se i u Didovu snu (www.konoba-didovsan.com), Konobi Čiho, Kod Pavela, Bota Šari (www.bota-sare.hr) i Pri Zvoncu (www.prizvoncu.com).

Osim 'uobičajenih' restauranata, u Zagrebu ćete sve češće naći i mjesta gdje se poslužuju neeuropski specijaliteti, kao što su japanski Takenoko (www.takenoko.hr), meksička Mex Cantina (www.mex-cantina.hr) ili kineska Asia.

Od pizzerija ili restauranata koji pripremaju talijansku kuhinju, najpoznatiji su Boban (www.boban.hr), Nocturno u Tkalčićevoj, Capuciner (www.capuciner.hr), Baschiera 2 (www.baschiera.hr) i Maslina (www.maslina.hr), gdje se za pristupačnu cijenu može zaista dobro pojesti, kao i u Kaptolskoj kleti (www.kaptolska-klet.hr) i Kerempuhu (www.kerempuh.hr), gdje su najčešće domaće delicije.

Oni koji to više vole učiniti 's nogu', tu su Mimice u Jurišićevoj, poznate po svojim prženim ribicama, kao i sveprisutne prodavaonice kebapa, lanci brze prehrane te sandwich barovi.

Provjerite cijene smještaja u Zagrebu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti