Javni prijevoz u Zagrebu

Javni prijevoz u Zagrebu sastoji se od tramvaja, autobusa, uspinjače i prigradske željeznice. Tramvaj je s godinama postao i svojevrsni gradski simbol, a ukupno prometuje na 15 dnevnih linija (brojevi od 1-17, bez 10 i 16) i četiri noćne linije (brojevi od 31-34).
Javni prijevoz u Zagrebu Javni prijevoz u Zagrebu

Vrste javnog prijevoza

Zagrebačkim javnim prijevozom upravlja ZET (www.zet.hr), a putnicima na raspolaganju stoje tri prijevozna sredstva.

Omiljeno su zagrebačko prijevozno sredstvo električni tramvaji, prepoznatljivi po svojoj plavoj boji. Velik dio tramvaja star je tek nekoliko godina. Radi se o suvremenim niskopodnim tramvajima.

Tramvajsku mrežu nadopunja nešto više od 400 autobusa koji opslužuju više od 2000 stajališta, od čega ih je oko 1600 na području Zagreba. Godišnje prevezu približno sto milijuna putnika. Autobusi djelomično pokrivaju središte grada, a izvan centra često su jedina opcija kada je riječ o javnom prijevozu.

ZET upravlja i uspinjačom, gradskim simbolom koji putnike prevozi iz Donjega u Gornji grad, odnosno od Tomićeve ulice do Kule Lotrščak.

Tu je i prigradska željeznica, koja je posebno popularna među stanovnicima Dugog Sela, Sesveta i Zaprešića, s obzirom da ih do središta grada dovodi mnogo brže nego autobusni prijevoz. Prigradskom željeznicom upravlja , a prijevoz je tek djelomično integriran u javni gradski prijevoz.

M-prijevoz

Usluga mobilnog plaćanja zove se 'mPrijevoz' i omogućuje vam plaćanje vožnje mobitelom. Za kupnju karte, potrebno je poslati SMS poruku sa sadržajem 'ZG' na broj '8585'. Nakon što to učinite, na mobitel će vam stići poruka s podatcima o kupljenoj karti, u kojoj će biti i informacije o tome do kada vam točno karta vrijedi. Ovakva karta može se koristiti 90 minuta za kretanje u bilo kojem smjeru i to samo u prvoj tarifnoj zoni.

Napomena: Od 1. kolovoza 2013. godine usluga 'mPrijevoz' nije dostupna do daljnjega.

ZET-ova vrijednosna karta

Vrijednosna karta novi je način naplate koji funkcionira na principu sličnom Maestro kartici. Tako na karticu možete položiti određeni novčani iznos, do najviše 1000 kuna, a taj iznos kasnije možete koristiti za kupnju karata. Vrijednosnu kartu nadopunjavati možete na prodajnim mjestima ZET-a i kioscima Tiska.

Cijena vrijednosne karte je 30,00 kuna. Prenosiva je, pa je npr. jedan dan može koristiti jedna, a drugi dan druga osoba. Također, može je istovremeno koristiti više osoba, pri čemu karticu morate više puta prisloniti uz čitač (više ispod).

Kako plaćati vrijedosnom kartom?

Nakon ulaska u vozilo, vrijednosnu kartu trebate prisloniti na aparat i automatski će vam biti naplaćena cijena vožnje za jednu zonu (onu u kojoj se nalazite) i za jednu osobu. Ako želite platiti vožnju za više osoba, prije prislanjanja kartice trebate prvo odabrati zonu, a zatim i broj osoba koje putuju zajedno. Nakon toga možete prisloniti karticu na čitač i iznos na kartici bit će vam umanjen za odabrani broj karata.

Pri napuštanju vozila, nije se potrebno odjavljivati, odnosno opet prislanjati vrijednosnu kartu uz čitač. No, ako 90 minuta (koliko traje kupljena karta) nije prošlo, a nastavljate vožnju u istom smjeru, pri ulasku u novo vozilo trebate se opet prijaviti. Novac će vam s vrijednosne karte biti skinut samo ako je isteklo 90 minuta.

Vrijednosna karta može se koristiti i za kupnju dnevne karte.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Zagrebu

Vrsta karte Cijena
Redovna pojedinačna karta
Vrijedi 90 minuta od trenutka poništavanja. Može se koristiti za autobuse, tramvaje i uspinjaču.
10,00 kn (vrijednosna)
10,00 kn (izvan vozila)
10,00 kn (u vozilu)
Redovna pojedinačna karta u noćnom prometu
Vrijedi za autobuse i tramvaje između 00:00 i 04:00.
15,00 kn (vrijednosna)
15,00 kn (izvan vozila)
15,00 kn (u vozilu)
Karta za uspinjaču
Vrijedi za vožnju uspinjačom u jednom smjeru.
4,00 kn
Karte za autobusnu liniju Mihaljevac - Sljeme
11,00 kn (jednosmjerna)
20,00 kn (povratna)
Dnevna karta
Vrijedi na dan prvog poništavanja. Može se koristiti za autobuse, tramvaje i uspinjaču.
30,00 kn
3-dnevna karta
Vrijedi na dan prvog poništavanja i sljedeća dva dana. Može se koristiti za autobuse, tramvaje i uspinjaču.
70,00 kn
Tjedna karta
Vrijedi na dan prvog poništavanja i sljedećih šest dana. Može se koristiti za autobuse, tramvaje i uspinjaču.
150,00 kn
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
05. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Zagrebu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti