Botanički vrt u Zagrebu

Botanički vrt jedna je od najljepših zagrebačkih zelenih površina, mnogi će reći i najljepša. Želite li uživati u besprijekorno uređenoj prirodi i očaravajućem cvijeću, odmoriti se od gradske buke i gužve ili otrčati nekoliko krugova za jutarnju rekreaciju, Botanički vrt mjesto je koje se ne propušta.
Botanički vrt u Zagrebu Botanički vrt u Zagrebu

Povijesne crtice

Ideja o osnivanju botaničkog vrta potječe još iz 1876. godine od tadašnjeg rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. Speveca. Nacrti su izrađeni 1889., već godinu kasnije počinju radovi na izgradnji, dok je 1892. izvršena prva sadnja.

U vrtu se nalazi i nekoliko građevina, među kojima dominiraju staklenici i dojmljivi Vrtni (izložbeni) paviljon. Izgrađen je na samom početku, još 1891. godine, a prvotno je služio kao izložbeni paviljon tadašnje Kraljevske zemaljske vlade na 2. gospodarskoj izložbi. Nakon tog događaja, odlučeno je da će biti darovan Botaničkom vrtu, gdje se zadržao sve do danas.

Kada posjetiti Botanički vrt?

Botanički vrt uvijek se isplati posjetiti, bilo to u rano proljeće, kada još sve nije ni zazelenilo ili u šarenu jesen. Ipak, posebno bismo preporučili kasno proljeće i rano ljeto. Tada su biljke u punom cvatu, sve je prepuno živih boja, a obnovljena fontana djeluje kao savršeno osvježenje za vruće dane.

Botanički vrt danas

Danas se Botanički vrt koji uz svoju 'vizualnu ulogu', odnosno prikazivanje prirode u najboljem izdanju zainteresiranim gostima, bavi različitim zadaćama. Prije svega se radi o istraživanju, uzgoju i zaštiti hrvatskog autohtonog bilja, obnjavljanju zbirka bilja razmjenjivanjem sjemena s ostalim svjetskim botaničkim vrtovima, suradnji s parkovima prirode i nacionalnim parkovima, uzgoju pokusnih biljaka itd.

Zanimljivosti

  • Od samih početaka, odnosno nakon što je Grad Zagreb darovao zemljište Prirodoslovnom fakultetu (vlasniku vrta), ulaz se ne naplaćuje. Time se poštuje zamolba gradskih vlasti stara više od stoljeća, koja se sastojala od toga da se Zagrepčanima (i njihovim gostima) omogući besplatno uživanje u ljepotama vrta.

Radno vrijeme Botaničkog vrta u Zagrebu

Opis Ponedjeljak, utorak Srijeda - nedjelja
Od 1. travnja do 1. studenog 09:00 - 14:30 09:00 - 19:00 (18:00 *)
Ostatak godine Zatvoreno Zatvoreno

* U rano proljeće i kasnu jesen.

Botanički vrt otvoren je i blagdanima, osim na Veliku Gospu (15. kolovoza) i na Uskrs.

U slučaju odličnog / lošeg vremena i sl. razloga, otvaranje može biti uranjeno ili odgođeno za otprilike tjedan dana.

Cijene ulaznica za Botanički vrt

Ulaz u Botanički vrt je besplatan.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Zagrebu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti