Kula Lotrščak

Kula Lotrščak, uz Kamenita vrata i Popov toranj, smatra se najbolje očuvanim objektom gradskog obrambenog sustava, a podignuta je tijekom 13. stoljeća.
Kula Lotrščak Kula Lotrščak

Kula Lotrščak četvrtastog je oblika, a po proporcijama i strukturi zidova romanički je fortifikacijski objekt koji je s vremenom prilagođavao svoju funkciju (jedno vrijeme bio je čak i skladište te kavana).

Ime je dobila kad je sredinom 17. stoljeća u unutrašnji prostor smješteno zvono 'campana latrunculorum', tj. 'zvono lopova', koje se svake večeri oglašavalo prije zatvaranja gradskih vrata.

Danas to zvono više ne možete čuti, ali zato ako začujete pucanj, nemojte se začuditi, to je samo Grički top koji svaki dan s vrha kule označuje podne. Naime, prema legendi, Grički top s Lotrščaka ispalio je točno u podne hitac na turski tabor, koji se u doba osmanlijskih ratova nalazio preko Save, te raznio pijetla što ga je kuhar nosio na pladnju da posluži pašu. Nakon toga Turci su se razbježali i nisu udarili na Zagreb.

Ako želite isprobati mogućnosti svojih fotoaparata, na istom vrhu kule postoji i vidikovac s kojeg 'puca' predivan pogled na Gornji grad i Zagreb s okolicom.

Cijene ulaznica za Kulu Lotrščak

OpisCijena
Odrasli (iznad 18 godina)20,00 HRK
Djeca od 7 do 18 godina10,00 HRK
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
17. 12. 2017.

Provjerite cijene smještaja u Zagrebu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti