Dvorac Januševec

Šest kilometara od središta Zaprešića nalazi se mjesto Prigorje Brdovečko, gdje se smjestio jedan od najljepših klasicističkih dvoraca u Hrvatskoj, ujedno i spomenik nulte kategorije.
Dvorac Januševec Dvorac Januševec

Najvjerojatnije je izgrađen 1830. godine, prema nalogu generala Vrkljana, u obliku pravokutnika s okruglom dvoranom u sredini.

S vremenom je mijenjao brojne vlasnike, poput francuskog grofa Corberona ili njemačkog grofa Dümreichera. U vrijeme Drugog svjetskog rata unutar dvorca boravila je vojska, koja je 1945. godine prouzročila eksploziju i teško oštetila cijelu građevinu. Nekoliko godina kasnije krenula je obnova, koja je završila 1989. godine, otkada je ondje smješten dio Državnog arhiva Republike Hrvatske. Iako je u prošlosti kod Januševca postojao park i engleski perivoj, oni nažalost do danas nisu očuvani te su zapušteni i jednim dijelom zarasli u šumu.

Prijevoz do Januševca

Do Januševca od središta Zaprešića vodi turistička smeđa signalizacija, pa se tako na raskrižju ulice bana Josipa Jelačića skreće u smjeru Brdovca i Šenkovca, a kad se uđe u Prigorje Brdovečko postoji putokaz za skretanje udesno do samog dvorca.

Provjerite cijene smještaja u Zaprešiću

Prijava
Odjava
Soba
Gosti