Dvorac Lužnica

Tri kilometra od središta Zaprešića, u naselju Šibice, nalazi se jedan od najljepših dvoraca u tom kraju. To je barokni dvorac Lužnica, ujedno i spomenik prve kategorije.
Dvorac Lužnica Dvorac Lužnica

Ovo imanje u prošlosti imalo je nekoliko vlasnika, poput obitelji Čikulin i obitelji Rauch. Rauchovi su 1791. godine najvjerojatnije i izgradili današnji dvorac kao jednokatnu i trokrilnu građevinu s četiri cilindrične kule na rubovima dvora, dok je u zapadnom krilu smještena kapela sv. Križa s oltarom iz doba rokokoa.

U prošlosti je prizemlje i podrum koristila posluga, dok je kat bio namijenjen vlasnicima i višim društvenim slojevima. Na vertikali središnjeg stubišta upisana je i 1791. godina, odnosno razdoblje kad je sve i izgrađeno, a u unutrašnjosti je očuvano svega ponešto od izvorne gradnje, poput ormara, kalijevih peći i stubišne balustrade.

Od 1925. godine Lužnica je u posjedu Družbe sestara milosrdnica reda sv. Vinka Paulskog, a poslije je ondje izgrađen i duhovno-obrazovni centar 'Marijin dvor'.

Osim dvorca, ovo imanje krasi i predivan perivoj sa šumarcima i šetnicama, u kojemu se nalazi još i jezero, nekoliko klupa i sjenica, kao i Gospin kip, oko kojeg se ljudi nerijetko zaustave pomoliti. Sjeverno od Lužnice postoji i šuma, koja je u vlasništvu sestara milosrdnica, a obuhvaća površinu od čak 35 hektara. Tko se odluči vidjeti kako izgleda i ovaj dio Centra, potrebno mu je oko 10 minuta hoda od dvorca.

Inače, park je za javnost otvoren subotom i nedjeljom od 14:00 sati do sunčeva zalaska, dok je besplatni obilazak dvorca nedjeljom u 16:00 sati u trajanju od 70 do 90 minuta. Za veće grupe i organizirane posjete obavezna je najava, kao i za grupni obilazak tijekom tjedna. Na ulazu u park postoji i suvenirnica, u kojoj možete kupiti suvenire na temu dvorca i duhovno-obrazovnog centra.

Prijevoz do Lužnice

Do Lužnice od središta Zaprešića vodi turistička smeđa signalizacija, pa se tako na raskrižju ulice bana Josipa Jelačića skreće u smjeru Brdovca i Šenkovca, a kad se uđe u gradsko naselje Šibice i prođe raskrižje pokraj jednog trgovačkog centra, nakon stotinjak metara skreće se desno prema brežuljku s visokim drvoredom, gdje se i 'skriva' dvorac, odnosno duhovno-obrazovni centar.

Zanimljivosti

  • Sestre milosrdnice kupile su dvorac u svrhu smještaja starih i bolesnih sestara.
  • S lužničkog poljoprivrednog dobra godinama su se hranili siromašni bolesnici u sestrinskoj bolnici u zagrebačkog Vinogradskoj, kao i siromašne učenice srednje škole u Frankopanskoj ulici te matični samostan.
  • Dvorac je 1928. godine zbog ljubavi sestara milosrdnica prema Majci Božjoj dobio drugo ime - 'Marijin dvor'.

Provjerite cijene smještaja u Zaprešiću

Prijava
Odjava
Soba
Gosti