Dvorac Novi dvori

Nedaleko od središta Zaprešića smješten je kompleks Novih dvora, jedan od najbolje očuvanih vlastelinskih cjelina u Hrvatskoj.
Dvorac Novi dvori Dvorac Novi dvori

Danas se tako unutar perivoja površine nešto veće od 20 hektara može vidjeti nedavno obnovljeni istoimeni dvorac, ujedno i spomenik druge kategorije, kao i kapela sv. Josipa iz 1855. godine. Tu su još i neogotička grobnica obitelji Jelačić iz 1884. godine, muzej Matija Skurjeni (bivša žitnica), vrtlareva kućica te nekoliko gospodarskih građevina, od kojih izdvajamo tzv. vršilnicu.

Novi dvori najčešće se povezuju s obitelji Jelačić, odnosno s poznatim banom Josipom Jelačićem, koji je 1851. godine kupio kompleks za 175.000 srebrnih forinti. No, prije njih vlasnici su bili obitelji Erdödy, Festetić, Sermage, Čikulin te Zrinski, u čije se vrijeme, točnije 1611. godine, i smatra da su izgrađeni Novi dvori.

Ban je poslije kupnje temeljito dogradio i preuredio dvor, a nakon Josipa posjedom su do 1934. godine vladali njegov brat i nećakinja. Nakon njih, grofica Ana Jelačić Nove dvore ostavlja hrvatskom narodu, a nakon 1945. godine ovdje se otvara škola i đački dom, da bi od 1970. godine prestala svaka društvena aktivnost.

Prije deset godina u blizini vrtlareve kućice, koja je danas i restaurant, otvoreno je vježbalište za golf s manjim igralištem, dok se u međuvremenu dvorac temeljito obnovio, a u prostoru vršilnice znaju se odvijati mjesne manifestacije, poput izložbe cvijeća. Vrijedi spomenuti da je vršilnica izgrađena još u 17. stoljeću i spomenik je nulte kategorije.

Prijevoz do Novih dvora

Do Novih dvora od središta Zaprešića vodi turistička smeđa signalizacija, a nalaze oko 1,5 kilometar u smjeru Pojatnog i Hrvatskog zagorja, odnosno s desne strane uz ulicu bana Josipa Jelačića. Postoje i dva parkirališta, od čega je jedno veće, a drugo manje, ali su ionako međusobno udaljeni svega 100-tinjak metara.

Zanimljivosti

  • Novi dvori nastali su iz nekadašnjeg Susedgradsko-stubičkog vlastelinstva.
  • Kapela sv. Josipa ubrzo je nakon njezine izgradnje postala grobnica, budući da je zbog iznenadne smrti u njoj pokopana devetomjesečna kćer bana Jelačića.
  • Grobnica obitelji Jelačić dijelom je izgrađena od neupotrebljivog kamena sa zagrebačke Katedrale prema nacrtima Hermanna Bollea.
  • U istoj kapeli sv. Josipa kasnije su pokopani Josip Jelačić i njegov brat Antun, a poslije su, prema oporuci, prebačeni u novoizgrađenu grobnicu.

Provjerite cijene smještaja u Zaprešiću

Prijava
Odjava
Soba
Gosti