Dublin

Irska - zeleni otok, domovina Guinnessa, starih Kelta, sv. Patrika te brojnih srednjovjekovnih dvoraca. Na njezinoj istočnoj obali smjestio se Dublin, glavni grad kojem su ime Dubh Linn nadjenuli stari Vikinzi, a znači 'crni bazen', iako mu je pravi irski naziv Baile Átha Cliath.
Dublin Dublin

Mjesto otkud se u povijesti selilo u razne krajeve svijeta, a najčešće u Ameriku, danas je prijestolnica 'keltskog tigra' i sjedište europske high-tech industrije: Microsoft, Intel, HP i Google samo su neki od svjetskih igrača koji su izabrali Irsku za svoje daljnje širenje. Iako je nadimak s vremenom nešto izgubio na značenju zbog teške gospodarske krize, Irska je danas svakako zemlja poželjna za život.

Otkako je Ryanair, vjerojatno najpoznatija irska kompanija, počeo povezivati naše dvije države, i Dublin nam je postao dostupan za svega dva sata leta zrakoplovom. Grad u kojem postoje dvije katedrale i gdje je 50 posto ljudi mlađe od 30 godina, zaista je vrijedan posjeta!

Dublin ćete u najvećem broju slučajeva započeti s upoznavanjem iz ulice O'Connell. Tu su stajališta autobusa koji vas dovoze sa zračne luke, ali i brojni hosteli i hoteli smješteni u okolnim ulicama. Dvije glavne znamenitosti O'Connella su zgrada pošte, za koju biste prije rekli da je sjedište neke političke institucije te Spire of Dublin, ogromni obelisk podignut 2003. godine pri preuređivanju grada i stvaranju pješačke zone kako bi postao još poželjniji turistima, ali i samim stanovnicima, pri čemu su veliku ulogu imali i postavljene statute slavnih Iraca, poput Jamesa Joycea.

Uz sjevernu stranu rijeke Liffey, uz koju se grad i nalazi, smješten je i Custom House, tj. zgrada bivše carinarnice. Tu su i brojni mostovi, od kojih je najpoznatiji Liffey Bridge, u narodu znan kao Ha’penny Bridge, a ime je dobio po cijeni prijašnje mostarine od pola penija koju je svatko plaćao ako je htio prijeći s jedne strane rijeke na drugu.

Na južnoj strani grada nalaze se i njegove najpoznatije znamenitosti. Katedrala sv. Patrika, nastala još u 12. stoljeću, najveća je crkva u Irskoj, a posvećena je njezinom svecu zaštitniku, koji je djetelinom s tri lista objašnjavao simboliku Svetog Trojstva te ju na taj način i učinio glavnom irskom ikonom. Tu je i katedrala Christ Church, uz sv. Patrika najstarija dublinska crkva, čija dva dijela zgrade povezuje predivni gotički 'most'. Otprilike iz istog vremena potječe i obližnji Dublinski dvorac, tj. barem njegov jedini preostali toranj, dok je ostatak ponovo izgrađen nekoliko stoljeća kasnije.

Najpoznatije irsko sveučilište je Trinity College, pravi znanstveni kampus u punom smislu te riječi, čiju ljepotu otkrijete tek nakon što prođete vrata zgrade koja izvana uopće ne odaje dojam što se skriva iza njih. U neposrednoj blizini se nalazi i Bank of Ireland, prva zgrada na svijetu ciljano sagrađena za dvodomni parlament, dok je sada sjedište nacionalne banke, a sam parlament se preselio u Leinster House.

Prije nego što se spusti večer, obiđite i obližnje ulice Henry i Grafton, glavne gradske shopping meke, a nakon njih se samo spustite u Temple Bar, najveseliji dio grada koji je prepun nadaleko poznatih irskih pubova. Oliver St John Gogarty, Quay's Bar i The Temple Bar samo su neki od njih, a nakon što probate originalni Guinness ili Jameson (čije obližnje tvornice i punionice također preporučujemo za obilazak) i poslušate nekoliko taktova tradicionalne irske glazbe, pjesma će krenuti sama od sebe :) Najzanimljivije je što su pubovi puni tijekom cijelog tjedna, bez obzira koji je dan, a atmosfera je nešto što se mora doživjeti, jer nakon toga ćete se poželjeti vratiti čim je prije moguće, naoružani zelenim šeširom iz odličnih suvenirnica te puni volje za upoznavanjem, ne samo Dublina, nego i cijelog otoka!

Provjerite cijene smještaja u Dublinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Dublin

Dublin Pass

Dublin Pass je kartica koja bi vam mogla donijeti velike uštede tijekom boravka u Dublinu. Omogućuje besplatan ulaz u brojne gradske znamenitosti te nekoliko drugih pogodnosti.
Javni prijevoz u Dublinu

Javni prijevoz u Dublinu

Dublin ima odlično rasprostranjenu mrežu autobusnih linija, od kojih je većina pod upravom kompanije Dublin Bus, a na njih se nadovezuju i tramvajske te željezničke linije.
Jeftini letovi iz/do Dublina

Jeftini letovi iz/do Dublina

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Dublina? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Noćni život u Dublinu

Kao grad s velikom populacijom mladih ljudi, što domaćih, što studenata i stranih gostiju, Dublin je izvrsno mjesto za noćni provod.
Prijevoz do Dublina

Prijevoz do Dublina

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije zrakoplovom doći do glavnoga grada Irske.
Shopping u Dublinu

Shopping u Dublinu

Shopping u Dublinu uglavnom je koncentriran oko dvije ulice, Grafton Street i Henry Street, a zanimljivo je da se većina prodavaonica nalazi unutar nekih od brojnih robnih kuća ili centara.

Smještaj u Dublinu

Kako je Dublin u zadnjih nekoliko godina postao sve poželjnije turističko odredište, pogotovo među mlađom populacijom, ovdje ćete pronaći bogatu ponudu svih vrsta smještaja, od hostela i popularnih...