Javni prijevoz u Dublinu

Dublin ima odlično rasprostranjenu mrežu autobusnih linija, od kojih je većina pod upravom kompanije Dublin Bus, a na njih se nadovezuju i tramvajske te željezničke linije.
Javni prijevoz u Dublinu Javni prijevoz u Dublinu

Autobusni javni prijevoz (Dublin Bus)

Najrašireniji i najkorišteniji su autobusi (www.dublinbus.ie). Uglavnom se radi o autobusima na kat, popularnim double-deckerima. Njihove postaje označene su na irskom i engleskom jeziku, a ako izlazite u središtu grada, korisna bi vam mogla biti informacija da se to na irskom jeziku kaže - 'An Lár'. Osim redovnih autobusnih linija, postoji još nekoliko vrsta usluga.

Xpresso linije su brze linije s manjim brojem stajališta. Uglavnom voze samo radnim danima i to u vršna vremena (jutarnja i popodnevna 'špica'), a prepoznati ih možete po znaku 'x' nakon broja linije - npr. 32x.

Airlink je naziv za brzu liniju između zračne luke i najvažnijih gradskih lokacija, poput autobusnog ili željezničkih kolodvora. Jedina 'prava' Airlink linija je broj 747, no do zračne luke možete i linijama broj 16, 41 i 102.

Noćne linije imaju naziv 'Nitelink', a prepoznatljive su po tome što uza svoj broj imaju slovo 'n', npr. 77n. Ukupno je noćnih linija između 15 i 20.

Tramvajski javni prijevoz (LUAS)

Od 2004. godine iznova su uvedene dvije LUAS (www.luas.ie) tramvajske linije - crvena i zelena. Naime, Dublinom su još davno prometovali tramvaji, no ukinuti su sredinom 20. stoljeća. Za posjetitelje je posebno značajna crvena linija koja povezuje dvije glavne željezničke postaje, Heuston i Connolly, a usput prolazi i pokraj Four Courtsa, kao i uz Nacionalni muzej. Nažalost, između dvije linije ne postoje preklapanja linija, pa je najbliže križište ono između postaja St. Stephen's Green (zelena linija) i Abbey Street (crvena linija), između kojih trebate pješačiti 15-ak minuta.

Željeznički javni prijevoz (DART)

Željeznički promet uglavnom se koristi u predgrađima, a dok se vozite DART (Dublin Area Rapid Transit, www.irishrail.ie) linijama, iz vlaka možete uživati u pogledu prema moru i obližnjoj obali.

Leap kartica i integriranje javnog prijevoza

Prijevoz još uvijek nije u potpunosti integriran, no na tome se intenzivno radi. Uvođenjem Leap kartice načinjen je prvi korak, a preko nje se dalje razvija integrirani sustav dublinskog javnog prijevoza. Radi se o kartici sličnoj londonskom Oysteru, koja se 'puni' sredstvima koja se umanjuju nakon prislanjanja kartice na čitač u iznosu ovisnom o duljini vaše vožnje. Ako ne koristite Leap karticu, potrebno je kupovati zasebne karte za svako prijevozno sredstvo. Zbog raširenosti autobusnog prijevoza, ispod teksta naveli smo cijene 'samo' za Dublin Bus i Leap karticu.

Leap kartica koristi se na sljedeći način - ako je vaše putovanje dugo više od 13 postaja, potrebno je samo prisloniti karticu na čitač s desne strane ulaza u bus. Ako putujete 13 ili manje postaja, onda svoje odredište trebate reći vozaču te prisloniti karticu na njegov čitač, koji će vam s računa 'skinuti' ispravan iznos.

Što ako nemate točan iznos za kupnju karte u vozilu?

Vozači autobusa ne vraćaju višak uplaćenog novca, pa je poželjno da pri kupnji karte raspolažete točnim iznosom (osim ako koristite iskaznicu Leap). Ako ipak ne možete uplatiti točan iznos, dobit ćete potvrdu koju možete unovčiti u glavnom uredu Dublin Busa na adresi '59 Upper O’Connell Street'. Kada unovčavate potvrdu o preplaćenoj karti, sa sobom trebate imati i kartu koju ste kupili i potvrdu vozača o preplaćenoj karti.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Dublinu

Vrsta karte Cijena
Redovna vožnja (1-3 postaje)
1,95 € gotovina
1,50 € Leap kartica
Redovna vožnja (4-7 postaja)
2,55 € gotovina
2,05 € Leap kartica
Redovna vožnja (8-13 postaja)
2,80 € gotovina
2,05 € Leap kartica
Redovna vožnja (preko 13 postaja)
3,30 € gotovina
2,60 € Leap kartica
Karta za zonu 'City Centre'
Vrijedi za vožnju unutar zone 'City Center', koja uključuje samo središte grada. I polazna i odredišna postaja moraju biti unutar te zone. Ne vrijedi za Xpresso, Airlink i Nitelink linije.
0,75 € gotovina
0,60 € Leap kartica
Vožnja Xpressom
3,60 € gotovina
2,85 € Leap kartica
Vožnja Airlinkom
6,00 € (jednosmjerna)
10,00 € (povratna)
Vožnja Nitelinkom
6,50 € gotovina
5,00 € Leap kartica
Dnevna karta, tj. dnevni limit Leap Carda
Maksimalni iznos koji vam može biti skinut s Leap Carda u jednom danu za vožnju u sklopu mreže Dublin Busa.
6,90 €
72-satna Leap Visitor Card
Vrijedi 72 sata od prvog poništavanja. Može se koristiti na svim redovnim autobusnim (Dublin Bus) i tramvajskim (LUAS) linijama, kao i na autobusnoj liniji Airlink 747 za zračnu luku te na željezničkim linijama unutar grada (unutar tzv. Short Hop zone). Može se kupiti samo u ZL Dublin i to kod Sparovih prodavaonica u oba terminala ili kod službe za putničke informacije u Terminalu 1. Dakle, planirate li u Dublinu ostati dulje od 72 sata, razmislite unaprijed trebaju li vam dvije 72-satne kartice, jer ih u gradu nije moguće kupiti.
19,50 €
5-dnevna karta 'Rambler'
Karta Rambler učitava se na Leap karticu. Vrijedi tijekom pet dana za neograničen broj vožnji, s time da se ne treba raditi o tri uzastopna dana. Uključuje Airlink i Xpresso linije, ali su Nitelink linije isključene.
29,50 €
Karnet s 10 karata 'Travel 90'
Vrijedi za 10 vožnji u trajanju od 90 minuta. Uključuje Xpresso linije, ali su Airlink i Nitelink linije isključene.
29,50 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
29. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Dublinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti