Italija

Talijanska zastava
* SB = Svjetska banka (WorldBank.org)
Stanovnika
60,77 mil. (2011., SB)
Površina
301.340 km2 (SB)
Glavni grad
Jezik
Talijanski
Pozivni broj
+39
Domena
.it
BDP po stanovniku (PPP)
27.069 USD (2011., SB)
Valuta
Euro (EUR, €)
Italija (odredišta)

Alghero

Alghero je zaista poseban grad, mjesto u kojemu se isprepliću katalonsko i sardsko i koje je ujedinilo najbolje od oba svijeta.

Bosa

Bosa je još jedno od onih, za Italiju tipičnih, gradića s dvorcem na brdu, ispod kojeg se spuštaju uličice prepune šarenih kuća. No, za razliku od drugih sardskih turističkih odredišta, Bosa je istodobna zanimljiva i mirna.

Cagliari

Cagliari je najveće mjesto i pravo središte Sardinije. Grad je to ravnopravan velikim talijanskim kopnenim središtima, a turiste privlači prekrasnom povijesnom jezgrom, ali i lijepom prirodom.

Castelsardo

Na čarobnom otoku poput Sardinije teško se istaknuti, no gradić Castelsardo očarava svojom slikovitošću i raznolikošću prirodno-povijesnih atrakcija na maloj površini.

Firenca

Firenca, renesansni dragulj u srcu Italije. Najpoznatija po svojoj čuvenoj katedrali, Duomo, njenoj kupoli te plemićkoj obitelji Medici. No, malo ljudi zna da je ta ista katedrala među deset najduljih crkava u Europi, da je Firenca još sredinom 14. stoljeća postala prvi grad na svijetu s popločanim ulicama te da je neko vrijeme bila i prijestolnica Kraljevine Italije.
Milano

Milano

Iako turistički možda nije toliko zanimljiv kao Rim, Firenca ili Venecija, Milano je grad kojega svakako vrijedi posjetiti. Ako ništa drugo, onda zbog veličanstvene katedrale koja dominira njegovom povijesnom jezgrom.

Orvieto

Gradić koji se smjestio na vrhu strmine te dominira cijelim krajolikom obiluje kulturnom baštinom, što je prepoznao i UNESCO te ga uvrstio na Popis svjetske baštine.

Pisa

Kad vam netko spomene Pisu, vjerojatno prva stvar koja će vam pasti na pamet je Kosi toranj, jedan od najprepoznatljivijih talijanskih simbola. S razlogom, jer Kosi toranj, uostalom kao i cijeli 'Trg čuda' na kojem se nalazi, ostavlja bez daha!

Rim

Rim je jedan od najljepših gradova svijeta, a njegova povijest vjerojatno je najbogatija i najburnija od svih. Svi znamo priču o Romulu i Remu i o tome kako je nastao ovaj grad na 7 brežuljaka. No, jeste li znali da u Rimu postoji više od 900 crkava? Da je rimska prvostolnica crkva Svetog Ivana Lateranskog (San Giovanni in Laterano), a ne crkva Svetog Petra?

RP Porto Conte

Regionalni park Porto Conte jedno je od najzanimljivijih područja sjeverne Sardinije te u samom susjedstvu popularnog Alghera skriva brojne ljepote.

Sassari

Središte sjeverne Sardinije, Sassari, drugi je najveći grad na Otoku i mjesto koje je nepravedno zapostavljeno u turističkim brošurama.

Spello

U okolici Asiza nalazi se mnoštvo slikovitih gradića, među kojima je i umbrijska cvjetna prijestolnica - Spello.

Spoleto

Iako Umbrija nije toliko poznata kao susjedna joj Toskana, njeni brežuljci čije su vrhove 'osvojili' slikoviti gradići rijetko koga ostave ravnodušnim. Među tim je gradovima svakako najpoznatiji Assisi, ali niti Spoleto ne zaostaje previše.

Stintino

Sardinija je na glasu kao otok s nekima od najljepših europskih plaža. Jedna od njih, vjerojatno i najpoznatija, nalazi se u mjestu Stintino, na sjeverozapadu otoka.

Trst

'Trst, što ću ondje? Sve možeš kupiti i kod nas.' Otprilike je to reakcija koju ćete često čuti kada nekome predložite izlet u Trst. Ovaj sjevernotalijanski grad još će se dugo u Hrvatskoj boriti sa svojim imidžem shopping-meke, no oni koji 'zagrebu' malo dublje rijetko će ostati ravnodušni.

Venecija

Venecija je uz Pariz vjerojatno najromantičniji grad na svijetu, tako će vam barem reći oni zaljubljeni, ali da taj grad posjeduje posebnu ljepotu i šarm, to zaista već svi znaju.
Italija (regije)
Gran Sasso

Abruzzo

Abruzzo, regija koja se proteže od Apenina do Jadranskog mora većinom je planinski i zahtjevan teren.
Lecce

Apulija

Regija Apulija, smještena na samoj peti talijanske čizme, dio je Italije koji odlikuju ravnice na kojima se uzgajaju tradicionalne vrste, poput maslina, grožđa, smokava itd.
Matera

Basilicata

Planinska regija smještena na jugu Italije jedna je od najslabije razvijenih i najnepristupačnijih talijanskih regija. U Basilicati se nalaze Serra Dolcedorme i Pollino, jedni od najviših vrhova Apenina, što je dodatna potvrda o koliko se 'teškom' terenu radi. Među planinskim vrhovima smjestila su se mala šarmantna seoca.

Emilia Romagna

Bogata regija smještena uz Jadransko more svakom posjetitelju donosi pregršt zanimljivosti i mogućnost uživanja u gastronomiji, povijesti, umjetnosti te bogatoj automobilskoj industriji.

Friuli Venezia Giulia

Na samom sjeveroistoku talijanske 'čizme' smjestila se regija Friuli Venezia Giulia (FVG). Iako se u imenu hrvatskom kopnu najbliže talijanske pokrajine nalazi Venecija, 'La Serenissima' pripada Venetu, dok je glavni grad FVG-a Trst.
Scilla

Kalabrija

Kalabrija je posljednja regija koja se nalazi na talijanskoj čizmi, i to na njenim 'prstima'. Budući da je Kalabrija kolijevka Velike Grčke (Magne Graecie), obiluje brojnim crkvama, samostanima, dvorcima i palačama koje prkose vremenu.
Napulj

Kampanija

Južna talijanska regija koja se smjestila tik uz Tirensko more obiluje prirodnim, ali i arheološkim bogatstvima. To je dom Herkulaneja i Pompeja, Napulja, otoka Capria, brojnih vinskih putova te festivala vina - savršeno odredište za odmor, sport, zabavu i kulturu, no i za obogaćivanje znanja.

Lacij

Lacij je kolijevka kulture i kršćanske civilizacije smještena na obali Tirenskog mora. Prema mitologiji, ime joj je dao kralj Latin, po starosjediocima tog područja, Lacijima.
Portofino

Ligurija

Zanimljiva talijanska regija smještena tik uz Ligursko more svom posjetitelju može pružiti sve što poželi - od prirodnih ljepota, preko kulturno-povijesnih spomenika do zabave i noćnog života. Područje je to koje odlikuju predivne plaže i luksuzna odmarališta poput Portofina i Rapalla.

Lombardija

Lombardija je jedna od najvećih talijanskih regija, smještena na samom sjeveru uz granicu sa Švicarskom.
Urbino

Marche

Marche je regija smještena tik uz Jadransko more u kojoj se izmjenjuju brdovita neprohodna područja i priobalje s lukama. U njoj su smješteni Riviera Conero, mjesto netaknute prirode te nacionalni parkovi Monti Sibillini i Monti della Laga. Ljubitelji speleologije ovdje će pronaći svoju razonodu pri posjetu špilji Frassai.
San Vincenzo al Volturno

Molise

Nakon Aoste, najmanja talijanska regije jest Molise. Ujedno je i najmlađa talijanska regija, osnovana 1963. godine.
Torino

Pijemont

Pijemont je regija koja se nalazi na sjeverozapadu Italije te graniči s Francuskom i Švicarskom. Njeno ime znači Podnožje planine. Regija je iznimno poznata po proizvodnji vina i nepreglednim vinogradima. Najpoznatija vina su Barbera, Barolo i Barbaresco.
Taormina

Sicilija

Sicilija je najveći otok u Sredozemnom moru, naseljen još prije gotovo 12 tisuća godina. U prošlosti poznata kao veliko poljoprivredno područje, trgovačko središte te zona interesa Grčke, danas je između ostaloga poznata i po mafiji (na Siciliji se snimao i film Kum) te njenom utjecaju na život stanovnika Sicilije. Cijelom regijom ujedno dominira aktivni vulkan Etna.

Toskana

Smještena u središtu Italije, Toskana je spoj mediteranskog plavetnila i zelene unutrašnjosti, što je čini omiljenim odredištem za brojne turiste. Romantičarski ugođaj isprepleten s mnoštvom povijesno-kulturnih spomenika, ugodnih plaža i nepreglednih vinograda okupanih suncem privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta.
Passo San Pellegrino

Trentino - Južni Tirol (Alto Adige)

Regija Trentino Alto Adige smještena je na samom sjeveru Italije, uz granicu s Austrijom i Švicarskom, na području planinskih lanaca Dolomita i Alpa. Meka je za ljubitelje zimskih sportova te se ondje nalazi poznato odmorište Madonna di Campiglio. Osim poznatih planinskih lanaca, na području Trentina nalazi se i jezero Garda, koje se prema jugu proteže praktički do Verone.

Umbrija

Umbrija je jedina talijanska regija bez izlaza na more, smještena u srcu poluotoka, u dolini rijeke Tiber. Ime je dobila po plemenu Umbrima, italskom narodu koji se smatrao najstarijim narodom Italije. Iako je teritorijalno iznimno mala, ta regija obiluje prirodnim ljepotama te se u njoj smjestilo šest parkova prirode.
Gran Paradiso

Valle d'Aosta

Najmanja talijanska regija Valle d'Aosta smjestila se tik uz granicu s Francuskom. Smještena na samim Alpama, dom je brojnim planinskim vrhovima, od kojih je najpoznatiji i najimpozantniji Mont Blanc, ujedno i najviši vrh zapadne Europe. U Valle d'Aosti je smješten i najstariji talijanski nacionalni park - Gran Paradiso.

Veneto

Ako se nalazite na sjeveru Italije, svakako vrijedi posjetiti poznatu regiju Veneto, obogaćenu prekrasnim krajolicima i zamamnom poviješću. Smještena je među regijama Lombardijom, Trentinom i Friuli Venezia Giulia te ima izlaz na Jadransko more. Glavni je grad Veneta nadaleko poznata Venecija.