Alghero

Alghero je zaista poseban grad, mjesto u kojemu se isprepliću katalonsko i sardsko i koje je ujedinilo najbolje od oba svijeta.
Alghero Alghero

Povijesne crtice

Alghero je osnovan početkom 12. stoljeća i to od iste obitelji koja je osnivala ostale gradove na sjevernom i sjeverozapadnom dijelu Sardinije. Radi se o obitelji Doria iz Genove, koja je imala presudan utjecaj i na primjerice Castelsardo ili Bosu.

Kao važna luka, često su ga napadali i pokušavali osvojiti, a to je nakratko uspjelo Pisi 1283. godine. No, njihova sreća bila je kratkoga daha i već godinu kasnije vraćen je pod upravu Genove.

Najvažnija godina u povijesti Alghera jest 1353., kada se u vodama pred gradom pojavila moćna flota aragonskoga kralja Petra IV. Višemjesečna opsada urodila je plodom i Alghero je osvojen. Svo domicilno stanovništvo protjerano je, a umjesto njih ondje su svoje mjesto pronašli doseljenici s Pirineja.

Katalonci su ubrzo prionuli gradnji jake utvrde i obrambenih zidina, a zanimljivo je da je unutar nje bio zabranjen boravak svima koji nisu Katalonci. Točnije, u gradu su se smjeli zadržavati danju, ali nakon što bi se predvečer oglasila zvona, morali su napustiti Alghero.

Sljedećih tri i pol stoljeća obilježili su upravo Katalonci i time izvršili ključan utjecaj na razvoj grada, koji i danas ponosno pokazuje svoje povijesne poveznice s Pirinejima. Iz tog razdoblja potječe i većina današnjih znamenitosti, uključujući čarobne gradske zidine.

1720. godine Alghero dolazi pod vlast plemićke kuće Savoy, koja ga je, zajedno s ostatkom Sardinije i uvela u Kraljevinu Italiju, a dio Italije ostao je sve do danas.

Alghero danas

Alghero je danas perjanica sardskog turizma i grad koji se smatra idealnom kombinacijom morskog, gradskog i prirodnog turizma. Tako možete uživati u sjajnim plažama, dojmljivim gradskim znamenitostima ili prirodnim atrakcijama oko Alghera.

Ne manje važno, Alghero je poznat i po sjajnoj gastronomskoj ponudi, koja je, očekivano, uvelike okrenuta morskim specijalitetima.

Ako svemu tome dodamo vrlo dobar položaj, koji omogućuje jednostavan posjet drugim turističkim središtima Otoka, i ništa manje dobru klimu ili ponudu smještaja, jasno je da se radi o odredištu koje itekako vrijedi posjetiti.

Provjerite cijene smještaja u Algheru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Alghero

Gastronomija u Algheru

Alghero je poznat po odličnoj hrani i restaurantima, a u tamošnjoj kuhinji miješaju se utjecaji Sardinije, Katalonije i talijanskog kopna.

Javni prijevoz u Algheru

Alghero je relativno malen i javni prijevoz uglavnom nije potreban. No, ako vam je dosta hodanja, tu su autobusi ARST-a.
Jeftini letovi iz/do Alghera

Jeftini letovi iz/do Alghera

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Alghera? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Klima i vrijeme u Algheru

Alghero, kao i veći dio Sardinije, odlikuje vrlo ugodna klima s mnogo sunca.

Plaže u Algheru

Alghero je grad poznat po brojnim lijepim plažama u svojoj blizini, ali i u samom gradu.

Prijevoz do Alghera

Alghero ima svoju zračnu luku, a kopnenim putem dobro je povezan i s ostatkom Sardinije.
Smještaj u Algheru

Smještaj u Algheru

Alghero ima vrlo raznoliku ponudu smještaja te svatko može pronaći nešto za sebe.

Što posjetiti (znamenitosti) u Algheru

Alghero je vjerojatno najskladniji veći grad na Sardiniji. Povijesna jezgra znamenitost je sama po sebi, a u njoj se nalazi i nekoliko istaknutih građevina.