Gastronomija u Algheru

Alghero je poznat po odličnoj hrani i restaurantima, a u tamošnjoj kuhinji miješaju se utjecaji Sardinije, Katalonije i talijanskog kopna.
Gastronomija u Algheru Gastronomija u Algheru

Tipična jela

Kao i na hrvatskom jugu, jedno od omiljenih predjela jest hladna plata, koja se sastoji od pršuta, kobasica i odličnih sardskih sireva, među kojima je posebno popularan pecorino.

Vrlo su popularni morski specijaliteti, poput jastoga ili različitih jela s morskim ježevima. Tu je, kao posljedica utjecaja s Pirineja, i sveprisutna paella.

Od jedinstvenih slastica, ističemo seadas. Radi se o pecivu sa sirom (obično pecorinom), premazanim medom ili posutim šećerom. Za zaslađivanje se koristiti mogu i smokve. Iako se na prvu možda čini o neobičnom desertu, seadas je vrlo ukusno i posebno jelo.

Restauranti

Alghero ima brojne odlične restaurante, a kvalitetna ponuda dolazi uz vrlo dobre cijene. Velik dio ugostiteljskih objekata nalazi se na živopisnim i ugodnim lokacijama u povijesnoj jezgri, a posebno su atraktivni oni koji se nalaze na samim zidinama i imaju nesmetan pogled na more.

Neki od najboljih nalaze se na bedemima Marka Pola, među kojima je i Osteria Machiavello (www.osteriamacchiavello.it). Naglasak je i ondje na odličnim morskim specijalitetima, ali se posebna pozornost posvetila i ostalim sardskim jelima. Osoblje govori engleski jezik, pa se nemojte suzdržavati pitati za objašnjenje pojedinih jela i(li) vina.

Na popisima najboljih gradskih restauranata pri samom vrhu obično se nalazi Paco, koji se nalazi na Largo San Francescu, na istočnoj strani gradskih zidina. Cijene su za tako ugledno mjesto vrlo razumne, a ponuda je raznolika i kvalitetna.

Tražite li pizzerije, vrlo popularan izbor jest Lu Furat, smješten u ulici Via Columbano, odnosno na Piazzi Municipio. Pizze su vrlo dobre, što je u kombinaciji s vrlo niskim cijenama dobitna kombinacija. Veseli domaćini prave i vrlo dobar seadas, no mana je relativno malen broj stolova u unutrašnjosti objekta.

Od nešto 'otmjenijih' pizzerija, možete odabrati Bellu Napoli, koja se nalazi tek nešto dalje - na Piazzi Civica. Pizza je također dobra, no cijene su dosta više nego u Lu Furatu. Terasa se nalazi na Trgu, a i unutrašnjost je lijepo uređena.

Slastice

Alghero je poznat i po sladoledima, a tražite li taj osvježavajući desert, najbolje se zaputiti u legendarnog Ciru. Slastičarnica Ciro na posebno je dobrom glasu u Algheru i to s punim pravom. Ponuda se sastoji isključivo od sladoleda, koji dolaze u raznim maštovitim okusima. Sastojci se pomno odabiru, pa ne čudi što kvaliteta prati Cirinu reputaciju. Slastičarnica se nalazi na Piazza Ginnasio, blizu južnih bedema gradskih zidina, kod crkve sv. Mihaela. U gradu je još mnoštvo slastičarnica, a iz ponude se obično ističe katalonska krema, očita poveznica s Algherovom katalonskom prošlošću.

Radno vrijeme

Restauranti na Sardiniji uglavnom rade dvokratno. 'Jutarnja smjena' počinje oko podneva i traje do otprilike 15 sati, s time da se gosti primaju do otprilike 14 sati. Popodnevna/večernja smjena kreće oko 18 do 19 sati, a traje otprilike do ponoći, dok se gosti primaju negdje do 23 sata.

Provjerite cijene smještaja u Algheru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti