Što posjetiti (znamenitosti) u Algheru

Alghero je vjerojatno najskladniji veći grad na Sardiniji. Povijesna jezgra znamenitost je sama po sebi, a u njoj se nalazi i nekoliko istaknutih građevina.
Što posjetiti (znamenitosti) u Algheru Što posjetiti (znamenitosti) u Algheru

Alghero je, baš poput našeg Dubrovnika, nadaleko poznat po svojim upečatljivim i sjajno očuvanim gradskim zidinama. Građene su tijekom katalonske vladavine, odnosno u razdoblju od 14. do 18. stoljeća, kada su branile ključno katalonsko uporište na Sardiniji.

Zidinama se možete šetati potpuno besplatno, a ta bi ugodna šetnja mogla potrajati i nekoliko sati, ovisno o tome koliko se putem zadržavate uz pojedine zgrade ili jednostavno zastajete uživajući u prekrasnim vizurama Alghera. Različiti dijelovi zidina imaju zasebna imena i to po formuli dodavanja imena uz naziv bedem ('bastion'). Tako imamo bedeme Kristofora Kolumba, bedeme Marka Pola, bedeme Ferdinanda Magellana itd.

Zidine obiluju proširenjima, koje djeluju poput terasa s kojih možete gledati svugdje okolo i diviti se skladu kamenih građevina i prirode koja ih okružuje. Možete pogledati i replike obrambenih topova ili katapulta, a kada se umorite predahnuti u odličnim restaurantima na zidinama.

Katedrala je najpoznatija gradska građevina, čija povijest započinje još u 16. stoljeću. Najstariji dio jest osmokutni toranj sa zvonikom, prepoznatljiv po šarenim i blještavim pločicama (tzv. majolika) na vrhu, tipičnima za katalonsku gradnju. Izvorni stil gradnje katalonska je gotika, dok su kasnije dodavani i renesansni te neoklasični elementi.

Po kupoli sa majolikom poznata je još jedna crkva - sv. Mihael, posjet kojoj možete kombinirati s najboljom gradskom slastičarnicom, Cirom, koja se nalazi tek 20-ak metara dalje.

U staroj jezgri postoji i nekoliko zgodnih trgova, koji zbog ugodne i mirne atmosfere doista djeluju poput proširenih dnevnih boravaka. Jedan od takvih jest Piazza Civica, smještena na samom sjevernom rubu gradskih zidina, s nekoliko solidnih restauranata i Palačom d'Albis (poznata i kao Palača Ferrera), poznatoj po tome što je u njoj 1541. godine kratko boravio Karlo V., car Svetog Rimskog Carstva, na putu za bitku protiv Otomanskog carstva u Alžiru.

Provjerite cijene smještaja u Algheru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti