Apulija

Regija Apulija, smještena na samoj peti talijanske čizme, dio je Italije koji odlikuju ravnice na kojima se uzgajaju tradicionalne vrste, poput maslina, grožđa, smokava itd.
Lecce Lecce

Osim bogate poljoprivrede, regiju karakteriziraju i brojne duge plaže, od kojih je najpoznatija Torre dell'Orso - duga pješčana plaža okružena liticama, u blizini Leccea. Ljubitelji mora, plaža i tišine svoju oazu u Apuliji mogu pronaći i u prekrasnom Castrignano del Capo, najjužnijoj točki Apulije.

Apulijska arhitektura uvelike podsjeća na grčku i arapsku, pa takva mješavina različitih utjecaja privlači brojne znatiželjnike.

Što posjetiti (odredišta) u Apuliji

Bari

Glavni grad Apulije, turističko i prometno središte jest Bari, mjesto na obali Jadranskog mora. Bari je poznat po jedinstvenom krajoliku u kojem su smještene specifične kućice imena trulli, koje karakteriziraju stožasti krovovi, koji mnoge podsjećaju na košnice. Najpoznatije mjesto s takvim građevinama jest Alberobello (više ispod).

Bari, koji je u prošlosti bio sjecište putova kojim su prolazili brojni stranci noseći sa sobom svoju kulturu, danas se sastoji od dva prilično različita dijela. Prvi čini stari dio grada koji odiše duhom minulih vremena te u kojem ponosno stoje brojni povijesni spomenici te drugi, moderni dio grada, koji se počeo razvijati početkom 19. stoljeća.

Lecce

Pomalo izoliran, zastao u vremenu, na samom peti talijanske čizme smjestio se Lecce. Svaki posjetitelj može računati da će dolaskom u Lecce doživjeti povratak u prošlost prolazeći pokraj remek djela antičke, srednjovjekovne i barokne arhitekture. S druge strane, bistrina mora te druge prirodne ljepote davat će dojam kao da se odmarate na nekom od tropskih otoka miljama daleko od Europe.

Iako bi se u predivnoj Italiji mnoga mjesta mogla natjecati za titulu 'najpodcjenjenijeg odredišta', Lecce bi sasvim sigurno bio u vrhu poretka u takvom natjecanju, barem kada je riječ o nešto većim gradovima.

Alberobello

Jedno od najneobičnijih turističkih odredišta u Italiji jest Alberobello, mjestašce koje djeluje poput naselja za štrumpfove. Prepoznatljiv je po trullima, nastambama stožastog krova karakterističnima za Apuliju.

Trulliji su se gradili tisućama godina, a vapnenačke kućice koje su očuvane do danas nisu starije od 11. stoljeća.

Popularna predaja kaže da su se trulliji gradili kao neka vrsta pokretne nastambe, čiji bi se krov lako maknuo u slučaju dolaska poreznika. Njima bi stanovnici tada objasnili da se radi o nestalnom i krhkom objektu i izbjegli plaćanje poreza, koji se obračunavao na čvrste građevine. To je vrlo vjerojatno ipak samo predaja ili se barem nije radilo o preraširenoj praksi, a pokazalo se da su trulliji vrlo izdržljivi te imaju i neka zgodna svojstva, poput toga da zimi drže toplinu, a ljeti ugodno hlade.

Foggia

Žitnica Italije, Foggia, osim plodnim ravnicama obogaćena je otocima Gargano i Tremiti, koji svojom kristalno čistom vodom, špiljama i brojnim vrtovima privlače ljubitelje sunca i mora iz svih dijelova svijeta.

Taranto

Grad koji je u prošlosti bio jedina spartanska kolonija, izgrađen na drevnoj grčkoj nekropoli, danas je pomorska luka i jedna od glavnih talijanskih mornaričkih baza. Još se naziva 'Gradom dva mora'. Taranto je poznat po ručnoj proizvodnji keramike, uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja.

Brindisi

Smatra se da je Brindisi osnovao grčki junak Diomed. Svoju slavu je stekao po tome što su upravo u njemu mir sklopili August i Oktavijan 40. godine pr. Kr. te zato što se u njemu nalazi rimski stup koji označava kraj ceste Via Appia koja je polazila iz Rima.