Basilicata

Planinska regija smještena na jugu Italije jedna je od najslabije razvijenih i najnepristupačnijih talijanskih regija. U Basilicati se nalaze Serra Dolcedorme i Pollino, jedni od najviših vrhova Apenina, što je dodatna potvrda o koliko se 'teškom' terenu radi. Među planinskim vrhovima smjestila su se mala šarmantna seoca.
Matera Matera

U vrijeme antike, Basilicata je bila sastavni dio koloniziranog dijela Italije kojeg su Grci nazvali Magna Graecia. U Basilicati se nalaze dva veća grada - Matera i Potenza, koja je ujedno i glavni grad.

Što posjetiti (odredišta) u Basilicati

Potenza

Zbog svoga položaja na vulkanskom području, Potenza je kroz povijest doživjela nekoliko teških razaranja te je stoga stara jezgra velikim dijelom uništena i zamijenjena modernijom arhitekturom. No, unatoč tome, duh prošlosti se zadržao na nekim spomenicima, poput crkve San Michele iz 11. stoljeća. Potenza je iznimno bitna zbog brojnih nalazišta od paleolitika do klasične antike.

Matera

Matera je spektakularan i nezaboravan planinski grad. Poznata je po naseobinama koje datiraju još iz paleolitika, a nazivaju se sassi (uvrštene na UNESCO-ov popis svjetske baštine). Stari dio grada je prepun špilja koje su izdubili pastiri koji su boravili na tom području, a koje su danas dio baštine ovoga grada. Tu se ujedno nalazi i Metaponto, monumentalni spomenik antičke kulture, mjesto na kojem se nalazila straža koja je pratila ulaze u Magna Graeciu (Velika Grčka - južna regija Italije).

Zbog grubog izgleda te brojnih specifičnosti, Matera je bila idealna lokacija za snimanje filma Pasija, redatelja Mela Gibsona, a upravo je taj film Materu učinio poznatom širom svijeta.