Bosa

Bosa je još jedno od onih, za Italiju tipičnih, gradića s dvorcem na brdu, ispod kojeg se spuštaju uličice prepune šarenih kuća. No, za razliku od drugih sardskih turističkih odredišta, Bosa je istodobna zanimljiva i mirna.
Bosa Bosa

Svoju posebnu atmosferu Bosa vjerojatno može zahvaliti svom neobičnom položaju. Naime, nalazi se na obali rijeke Temo, uvučena od mora otprilike dva kilometra, zbog čega su gužve u gradu rijetke, čak i tijekom sezone. Naime, obalni dio naselja praktički je zasebno naselje - Bosa Marina - pa se gužve ljeti stvaraju uglavnom ondje.

Povijesna jezgra Bose vrlo je kompaktna i ugodna za razgledavanje. Grad nema neke posebno poznate znamenitosti te je najveća atrakcija sama šetnja skladnim uličicama, no nekoliko građevina ipak vrijedi istaknuti.

Najuočljiviji je dvorac Malaspina, kojeg je izgradila istoimena plemićka obitelj početkom 12. stoljeća. Nalazi se na vrhu brda iznad grada i dosta je udaljen od središta mjesta, pa šetnja do njega traje relativno dugo. Sam dvorac nije pretjerano zanimljiv, izuzev fresaka u pripadajućoj crkvici 'Nostra Signora di Regnos Altos', ali se zato s njega pruža nenadmašan pogled na Bosu i okolne krajeve.

Opis Cijena
Ulaznica za dvorac Malaspina 4,00 EUR
Ulaznica u dvorac Malaspina i glavni toranj 5,00 EUR

U središtu grada najviše se ističe katedrala Bezgrješnog Začeća, prepoznatljiva po kupolama s blještavim pločicama. Kao i dvorac Malaspina, izgrađena je u 12. stoljeću, no za razliku od brdskog dvorca Katedrala se nalazi odmah uz obalu rijeke Temo.

Krenete li od Katedrale prema drugoj obali Tema, zateći ćete se na dijelu obale s kojeg se pruža najljepši pogled na Bosu, ako izuzmemo pogled s Malaspine. Izdvojite malo vremena i za šetnju obalom, uz koju su poredane palme i brojne brodice, koje podsjećaju na jednu zanimljivu činjenicu - Temo je jedina plovna rijeka na Sardiniji!

Plaže u Bosi

Glavna gradska plaža nalazi se u Bosi Marini, naselju u zapadnom dijelu Bose, na mjestu gdje se Temo ulijeva u more. Podloga je pješčana, a plaža je dugačka oko jednog kilometra. Osim zlatnog pijeska, prepoznatljiva je po starom aragonskom tornju. Kako se plaža zapravo nalazi unutar naselja, ima kafić, restaurante i ostale sadržaje, poput najma suncobrana ili pedalina.

Otprilike kilometar i pol ispod Bose Marine smjestila se plaža Turas, još jedno zgodno mjesto za kupanje. Podloga je također pješčana, a dugačka je oko 400 metara. I ondje se nalaze kafić i restaurant.

Prijevoz do Bose

Bosa se nalazi na vrlo povoljnoj lokaciji i sva značajnija otočna središta automobilom udaljena su do otprilike dva sata vožnje. Do Alghera se vozi manje od sat vremena, Sassarija i Oristana nešto više od sat vremena, Cagliarija oko dva sata, jednako kao i do Olbije.

Od izravnih autobusnih linija (www.arst.sardegna.it) najbrža je ona do Alghera, koja je tek nešto sporija od vožnje automobilom. Već za vožnju do relativno bliskog Oristana razlika je dvostruka, pa izravna vožnja autobusom traje oko dva sata.

Vožnja od Alghera do Bose

Vožnja od Alghera do Bose na glasu je kao jedna od najljepših na Sredozemlju i to s razlogom. Zavojita cesta prati morsku obalu i pruža pogled na idilične uvale s tirkiznom vodom, koje su nažalost uglavnom dostupne samo brodom. I dok se s jedne strane ocrtava morsko plavetnilo, s druge strane možete uživati u planinskom krajoliku, posebno lijepom u proljeće i jesen, kada šarenilo vegetacije dodatno uljepšava vizure.

Na ovoj ruti izravno prometuju ARST-ovi autobusi, koji voze između 60 i 90 minuta te koštaju 6,50 eura za povratnu kartu. Situacija je još bolja ako iznajmite automobil ili imate svoj vlastiti, s obzirom da je cesta puna ugibališta i možete zastati po potrebi kako biste se divili sardskim krajolicima, a i vožnja je sama po sebi atraktivna za vozače.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
24. 01. 2014.

Provjerite cijene smještaja u Bosi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Bosa
Jeftini letovi iz/do Bose

Jeftini letovi iz/do Bose

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Bose? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.