Cagliari

Cagliari je najveće mjesto i pravo središte Sardinije. Grad je to ravnopravan velikim talijanskim kopnenim središtima, a turiste privlači prekrasnom povijesnom jezgrom, ali i lijepom prirodom.
Cagliari Cagliari

Povijesne crtice

Cagliari je već tisućama godina korišten kao luka, no naselje je prve obrise grada počelo dobivati tijekom feničke vladavine, vjerojatno u 8. stoljeću prije Krista. Kasnije su ga dodatno urbanizirali Kartažani, a nakon Prvog punskog rata, u 3. stoljeću prije Krista, preuzeli su ga Rimljani.

To je bilo razdoblje velikog rasta Cagliarija, a neki tadašnji spomenici dobro su očuvani sve do danas, poput Amfiteatra.

Padom Rimskog Carstva i dolaskom Vandala Cagliari nazaduje sve do dolaska Bizanta, od kojeg je bio relativno neovisan. Od 13. stoljeća Cagliari je uglavnom pratio sudbinu većeg dijela Sardinije - prvo ga je u 13. stoljeću osvojila Pisa, a zatim stotinjak godina kasnije Aragonsko Kraljevstvo. Katalonci su vladali sve do 18. stoljeća, kada ga preuzima obitelj Savoy, koja ga je uvela u Kraljevinu Italiju u 19. stoljeću.

Cagliari danas

Cagliari je danas zanimljivo i popularno turističko odredište. Središte grada podijeljeno je u četiri povijesne četvrti - Castello, Marina, Stampace i Villanova.

Marina se nalazi najjužnije, uz gradsku luku i nekoć je vrvjela ribarima i trgovcima, no danas je ipak nešto mirnije.

Sjeverno od Marine nalazi se četvrt Castello, najznačajniji dio povijesne jezgre Cagliarija. Ondje se nalaze stare gradske zidine s tornjevima i bedemima, a poznata je i po sjajnim panoramama koje se pružaju s nekih od građevina u toj četvrti.

Četvrt Stampace smjestila se zapadno od Castella i Marine i obuhvaća mnoge značajne znamenitosti. Ondje su Gradska vijećnica, Amfiteatar, Botanički vrt, crkve sv. Ane i Mihaela i štošta drugo.

Istočno od Castella se pak nalazi Villanova, najmlađa od četiri povijesne četvrti - osnovana je u 13. stoljeću. Prvotno su ondje živjeli seljaci koji su obrađivali okolnu zemlju, a Villanova se dugo vremena i smatrala selom odvojenim od Cagliarija.

Cagliari je poznat i po lijepim plažama na rubu samoga grada i u ostalim naseljima oko Anđeoskog zaljeva (Golfo degli Angeli). Ta mjesta mnogi koriste kao idealno ljetno odmorište, odakle onda u Cagliari idu na kraće izlete. Odabrali takav način posjeta ili se u Cagliari zaputili izravno, sigurno je da ćete uživati u najzanimljivijem sardskom odredištu.

Provjerite cijene smještaja u Cagliariju

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Cagliari

Javni prijevoz u Cagliariju

Javni prijevoz u Cagliariju sastoji se prije svega od autobusa i trolejbusa, ali postoji i mreža lake željeznice.
Jeftini letovi iz/do Cagliarija

Jeftini letovi iz/do Cagliarija

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Cagliarija? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Cagliarija sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Cagliariju.

Klima i vrijeme u Cagliariju

Cagliari, kao i veći dio Sardinije, odlikuje vrlo ugodna klima s mnogo sunca.
Plaže u Cagliariju

Plaže u Cagliariju

Cagliari ima nekoliko izvrsnih plaža, a sve se nalaze izvan gradskog središta.

Prijevoz do Cagliarija

Cagliari ima svoju zračnu luku, a kao glavno otočno središte kopnenim je putem dobro povezan s ostalim odredištima na Sardiniji.

Smještaj u Cagliariju

Ponuda smještaja u Cagliariju raznolika je, a cijene su umjerene.

Što posjetiti (znamenitosti) u Cagliariju

Najveći grad Sardinije najzanimljivije je odredište na Otoku. Saznajte više o najpoznatijim znamenitostima.