Katedrala sv. Marije u Cagliariju

Katedrala sv. Marije najistaknutija je građevina u Cagliariju.
Katedrala sv. Marije u Cagliariju Katedrala sv. Marije u Cagliariju

Katedrala se na tom mjestu nalazi još od sredine 13. stoljeća, a biskupsko sjedište postala je 1313. godine. Izgrađena je u obliku latinskoga križa, pri čemu najdulja strana ima dvije lađe s po tri kapelice. U svakoj od tih kapelica nalaze se spomenici svetaca koji su na neki način povezani s Cagliarijem.

Katedrala je mnogo puta temeljito renovirana, pri čemu su najveći zahvati poduzeti u 17. stoljeću. Tada je Katedrala preuređena u baroknom stilu, a radovi su nastavljeni i početkom 18. stoljeća.

No, barokno pročelje uklonjeno je 30-ih godina prošlog stoljeća, kada je Katedrala dobila prepoznatljivo romaničko pročelje. Danas, zahvaljujući restauraciji, pročelje od bijelog vapnenca s brojnim detaljima blista u punom sjaju i svakodnevno privlači tisuće posjetitelja.

U unutrašnjosti se nalazi mnoštvo zanimljivih umjetničkih ostvarenja, a posebno su kvalitetni izlošci u Katedralnom muzeju. Ondje se primjerice nalazi triptih koji potječe iz Velike pljačke Rima 1527. Prema predaji, kradljivac je putovao morem i zapao u veliku oluju.

Vidjevši da mu je život ugrožen, odlučio je vratiti triptih svećenicima čim se dokopa sigurnog tla. Čim je došao u Anđeoski zaljev i pristao u Cagliari, dao je triptih augustincima. Oni su pak obavijestili papu Klementa VII., koji je vrijedan rad proslijedio Katedrali.

Ulaz u Muzej plaća se 4,00 eura (2,50 za mlađe od 18 g. i starije od 65 g.), dok je ulaz u samu Katedralu besplatan.

Provjerite cijene smještaja u Cagliariju

Prijava
Odjava
Soba
Gosti