Emilia Romagna

Bogata regija smještena uz Jadransko more svakom posjetitelju donosi pregršt zanimljivosti i mogućnost uživanja u gastronomiji, povijesti, umjetnosti te bogatoj automobilskoj industriji.
Bologna

Ta regija nastala je uz nekadašnju rutu Vie Emilije, jedne od najprometnijih cesta Rimskog carstva, koja je povezivala Rimini s Piacenzom i Milanom. Najveći talijanski mecene i aristokrati (d'Este i Gonzaga) živjeli su u toj regiji.

Poznata je po proizvodnji sireva, šunki i vrhunskih vina, no i po proizvodnji automobila luksuznih marki (Ferrari, Maserati, Lamborghini, Bugatti itd), smještenoj prije svega na području Modene.

Glavni je grad ove regije Bologna.

Što posjetiti (odredišta) u Emiliji Romagni

Bologna

Nastala na ostatcima etruščanskog grada Felsine, Bologna je dom najstarijeg sveučilišta na svijetu (osnovano 1089. godine), na kojem su se školovali brojni poznati talijanski književnici, poput Dantea, Petrarce i Boccaccia.

Osim po sveučilištu, Bologna je poznata i po brojnim arkadama raspoređenima po gotovo cijelom gradu. U Bologni se ujedno smjestio jedan od najljepših talijanskih trgova, Piazza Maggiore. Na samom trgu nalazi se Katedrala sv. Petronia, zaštitnika grada, s njegovim grobom. Najpoznatiji ostatci srednjovjekovlja zasigurno su 'Dva tornja' (Le due Torri) - Asunelli i Garisenda.

U Bologni je 1999. godine potpisana deklaracija o reformi sustava obrazovanja, poznata kao Bolonjski proces.

Modena

Rimska kolonija Mutina kroz stoljeća se razvila u Modenu, jedno od industrijskih središta Italije te grad brojnih znamenitosti. U Modeni se nalazi jedna od najvažnijih romaničkih građevina u Europi, Modenska katedrala, upisana na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Osim katedrale, impozantna građevina koja ukrade pogled svakom prolazniku je i Duždeva palača (Palača d'Este) u kojoj se danas nalaze muzeji. U Modeni se smjestila i jedna od najvažnijih knjižnica u Italiji, knjižnica Estense.

Modena je rodno mjesto Enza Ferrarija i Luciana Pavarottija te jedno od središta talijanske automobilske industrije.

Modena je po jednom detalju zanimljiva i ljubiteljima sporta, tj. nogometa. Naime, ondje se nalazi sjedište legendarnog Paninija, poduzeća koje se bavi izdavanjem albuma i sličica za nogometna prvenstva.

Rimini

Rimini je najpoznatije talijansko ljetovalište na jadranskoj obali i poznat je po noćnom životu te se ondje nalazi veliki broj diskoteka, pubova, barova na plažama itd. Svake se godine u Riminiju održava ili La Notte Rosa, zabava od sumraka do zore kojom započinje ljetna sezona.

Iako su u prvom planu obično masovni turizam i prepune plaže, Rimini je također grad bogate povijesti i iznimne ljepote. Od povijesne baštine svakako vrijedi izdvojiti Tiberijev most iz 1. st. pr. Kr., građen u Augustovo vrijeme i to od istarskog kamena, koji je i danas u upotrebi te znamenitu Katedralu (Tempio Malatestiano).

Ferrara

Ako posjetite Ferraru, kao i u ostalim talijanskim gradovima, naići ćete na bogatu arhitekturu koja će vas privući svojim stilom i razinom očuvanosti. Ferrara je poznata po brojnim renesansnim palačama s dekoracijama od terakote. Jedna je od najljepših palača u Ferrari Dijamantna palača (Palazzo dei Diamanti). Iznimno je poznata po botaničkom vrtu Orto Botanico dell'Università di Ferrara. Oko Ferrare i danas možete vidjeti izvorne gradske srednjovjekovne zidine.

Ravena

Ravena se smatra jednim od najzanimljivijih gradova regije Emilia Romagna zbog izvanrednog prožimanja ranokršćanske s bizantinskom arhitekturom. Brojni su povijesni spomenici koje pri posjetu Raveni jednostavno morate doživjeti (Teodorikov mauzolej, Bazilika sv. Apolinarija, Danteova grobnica, Bazilika sv. Vitalea itd). U Raveni su živjeli te u njenoj mističnosti i romantičnosti inspiraciju tražili mnogi umjetnici, kao što su Lord Byron, Dante, Aleksandar Blok itd.