Firenca

Firenca, renesansni dragulj u srcu Italije. Najpoznatija po svojoj čuvenoj katedrali, Duomo, njenoj kupoli te plemićkoj obitelji Medici. No, malo ljudi zna da je ta ista katedrala među deset najduljih crkava u Europi, da je Firenca još sredinom 14. stoljeća postala prvi grad na svijetu s popločanim ulicama te da je neko vrijeme bila i prijestolnica Kraljevine Italije.
Firenca Firenca

Kada prvi put stanete na Piazza del Duomo te se zagledate u Katedralu i Krstionicu sv. Ivana, teško je ne ostati zadivljen monumentalnošću koja vas okružuje. Stotine rezbarija, kipova i mozaika već stoljećima dokazuje kolika je bila snaga tadašnje Firentinske republike, te kakvi su majstori živjeli i radili na tim prostorima, što se najbolje vidi i po drugim crkvama poput Santa Maria Novelle, San Lorenza i bazilike Santa Croce.

Nedaleko od katedrale nalazi se možda i najpoznatiji trg, Piazza della Signoria, mjesto na kojem je centar firentinske političke moći - Palazzo Vecchio. Na vrhu palače nalazi se devet povijesnih grbova iz tog vremena, a najpoznatiji od njih simbolizira Firencu - ljiljan. Tu su i Neptunova fontana, kopija slavnog Michelangelovog Davida, te jedna od najbogatijih svjetskih galerija po vrijednosti umjetničkih djela - Uffizi. U samoj blizini je i Palazzo Pitti, bivša prijestolnica Velikog toskanskog vojvode, koja je još poznata i po svojim predivnim vrtovima Boboli.

Uskim dvorištem iz Uffizija dolazite do obale rijeke Arno i šetnice odakle se najbolje vidi Ponte Vecchio, tj. Stari most. To je jedini most koji je 'preživio' bombardiranja u II. svjetskom ratu, a najpoznatiji je po svoj sili zlatarnica koje se na njemu nalaze. Zapravo, dok prelazite preko njega, od brojnih izloga lako možete prijeći na drugu stranu rijeke, a da uopće niste osjetili.

Nakon što prođete Ponte Vecchio, najbolje se uputiti do Piazzale Michelangelo, trga povrh grada odakle su uslikane najpoznatije firentinske panorame i gdje ćete vjerojatno i sami zauzeti dobar dio memorijske kartice na fotoaparatu.

Naravno, kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin, a kad ste u Firenci, ne zaboravite popiti chianti, najpoznatiju sortu toskanskog vina, pogotovo nakon dobrog jela, za što preporučujemo odrezak Fiorentina.

Provjerite cijene smještaja u Firenci

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Firenca
Firenze Card

Firenze Card

Firenze Card je kartica koja omogućuje besplatan ulaz u gotovo sve značajnije gradske znamenitosti, a besplatno možete koristiti i javni prijevoz.

Gastronomija u Firenci

Firenca je grad prepun restauranata, a izbor je doista šarolik. Možete pojesti obrok u nekom od restauranata u centru, gdje sve vrvi brojnim objektima koji 'ciljaju' turiste, a možete uložiti i nešto...
Javni prijevoz u Firenci

Javni prijevoz u Firenci

Firenca je srednje velik grad i javni prijevoz će vam s vremena na vrijeme vjerojatno zatrebati. Tu nastupa dobro organizirana mreža javnog prijevoza, koja se sastoji od autobusa i jedne tramvajske...
Jeftini letovi iz/do Firence

Jeftini letovi iz/do Firence

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Firence? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Firence sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Firenci.

Klima i vrijeme u Firenci

Firenca ima mediteransku klimu, s vrućim ljetima i umjerenim zimama. Padaline su obilne tijekom cijele godine, s iznimkom lipnja i srpnja.
Korisne informacije o Firenci

Korisne informacije o Firenci

Pročitajte nekoliko informacija koje bi vam mogle koristiti za boravka u Firenci.

Noćni život u Firenci

Noćni život u Firenci uglavnom se temelji na zabavi prilagođenoj studentima, koji iz cijelog svijeta dolaze studirati umjetnost i talijanski jezik. Za ulaz u klubove obično se naplaćuje pozamašna...
Prijevoz do Firence

Prijevoz do Firence

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do toskanskoga središta. Saželi smo kako do Firence autobusom, vlakom i zrakoplovom.

Shopping u Firenci

Glavne shopping ulice u Firenci smještenu su na potezu od Katedrale i Piazza della Repubblica prema mostu Ponte Vecchio. To su ulice Via Roma, Via Calimala i Via Por Santa Maria.
Smještaj u Firenci

Smještaj u Firenci

Firenca svojom kulturom djeluje nekako bogato, elitno. No, cijene smještaja mogle bi vas jako iznenaditi, jer se on u Firenci može naći zaista povoljno.

Što posjetiti (znamenitosti) u Firenci

Firenca obiluje znamenitostima i jedan je od gradova s najviše zanimljivih mjesta za posjetiti. Izdvojili smo neka od njih koja ne biste smjeli propustiti za svoga boravka u ovome prekrasnome gradu.