Gastronomija u Firenci

Firenca je grad prepun restauranata, a izbor je doista šarolik. Možete pojesti obrok u nekom od restauranata u centru, gdje sve vrvi brojnim objektima koji 'ciljaju' turiste, a možete uložiti i nešto više vremena te potražiti restaurante u kojima je prisutnija 'domaća klijentela'.
Gastronomija u Firenci Gastronomija u Firenci

Vrlo bogata ponuda je u Borgo San Lorenzo, tj. na potezu od Katedrale do bazilike sv. Lorenza. Ondje biste turistički meni s tri slijeda mogli dobiti već za 12 ili 15 eura. Tako se za predjelo, primjerice, može izabrati juha ili lazanje, za glavno jelo piletina ili mesni odrezak, a za prilog salata ili pommes frites.

Povoljno i kvalitetno možete jesti i u dijelu grada malo istočnije od samoga centra, gdje ćete vjerojatno i uživati u lokalnoj atmosferi. Radi se o području oko crkve i tržnice sv. Ambrozija (Piazza s. Ambrogio i Mercato s. Ambrogio).

Ondje se nalazi vrlo zanimljiv restaurant La Ghiotta. Ako volite lokalni ugođaj gdje ste jedan od rijetkih turista te želite povoljno pojesti kvalitetan obrok, onda je La Ghiotta pravo mjesto za vas. Tjesteninu, pizzu ili rižoto možete dobiti već za četiri do šest eura. Imajte na umu da navedeni lokal nije idealno mjesto za romantičnu večeru, s obzirom da su stolovi blizu jednih drugih te je veća buka nego što je 'prikladno' za romantičnu atmosferu. Restaurant je u vrijeme 'špice' uglavnom pun, pa ćete možda morati malo pričekati dok se oslobodi stol.

Nekoliko desetaka metara dalje nalazi se Le Campane, nešto veće i otmjenije mjesto. Atmosfera nije toliko lokalna, a cijene su nešto više. Također su česte gužve.

Kod tržnice sv. Ambrozija nalazi se restaurant-pizzeria 'A Casa Mia'. Pizzu ondje možete naručiti već za, u Firenci pomalo nevjerojatnih, tri eura (margherita), dok one 'sadržajnije' uglavnom koštaju četiri do sedam eura. Restaurant je toliko dobro posjećen da se uvečer ne može dobiti mjesto bez rezervacije. Mnogima to nije prepreka da naruče pizzu i ponesu je sa sobom doma.

Osim po pizzama, lazanjama, tjesteninama i sladoledu, što je gastronomsko obilježje cijele Italije, Firenca je karakteristična po Fiorentina odresku (Bistecca alla fiorentina), kojega krasi izvrstan okus, ali i veličina, pa je jedan komad dovoljan za dvoje ljudi, a nerijetko i više.

Odlična vina, a pogotovo chianti, najveći je enološki ponos ovoga kraja, a možete ga kušati i kupiti u brojnim vinotekama, kao i u većini restauranata te barova. Osim butelja od 0,75 litara, postoje i one manje od 0,375 litara, dok je u ugostiteljskim objektima moguće naručivati i 'na čaše' po jedan decilitar.

U firentinskim restaurantima usluga se obično naplaćuje već na samom računu, najčešće oko dva eura po osobi, pa se u tom slučaju napojnica ne očekuje. Uvijek je dobro provjeriti jelovnik kako biste vidjeli piše li kakva napomena o naplati usluge ili slobodno pitajte konobara koliko će vam zaračunati za couvert.

Provjerite cijene smještaja u Firenci

Prijava
Odjava
Soba
Gosti