Što posjetiti (znamenitosti) u Firenci

Firenca obiluje znamenitostima i jedan je od gradova s najviše zanimljivih mjesta za posjetiti. Izdvojili smo neka od njih koja ne biste smjeli propustiti za svoga boravka u ovome prekrasnome gradu.

Firentinska katedrala

Duomo, punog imena Santa Maria del Fiore, istinsko je renesansno remek djelo, a najpoznatije je po svojoj veličanstvenoj kupoli, koju je dizajnirao Brunelleschi. Inspiriran rimskim Panteonom, htio je nešto slično napraviti i u Firenci, pa se pri izvođenju samih radova ugradilo čak četiri milijuna cigli, a kupola je u to vrijeme postala najvećom na svijetu!
Galerija Uffizi

Galerija Uffizi

Uffizi, smješten u Palazzo degli Uffizi, jedan je od najstarijih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Gradnja je započela 1560. godine, kao zgrada u kojoj bi suci imali svoje urede (tal. ufficio), otkud i dolazi sadašnje ime, a dovršena je 21 godinu kasnije.

Ostale znamenitosti u Firenci

Tko bi htio razgledati još neke od brojnih znamenitosti, preporuka su svakako crkve San Lorenzo (ulaznica tri eura), Santa Croce (ulaznica pet eura) i Santa Maria Novella (ulaznica 3,50 eura).

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti je renesansna palača s južne strane rijeke Arno. Potječe iz 15. stoljeća, kad je bila dom bogatog bankara Pittija, da bi je sto godina kasnije kupila obitelj Medici i pretvorila u jednu od svojih rezidencija. U 16. stoljeću prostor se udvostručuje, gradi se već spomenuti 'Corridoio Vasariano', a kupljena je i zemlja na brdu Boboli pokraj palače, kako bi se izgradio vrt, danas poznat kao vrtovi Boboli, kojeg krase brojni drvoredi, skulpture te fontane.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria glavno je političko središte nekadašnje Firentinske republike, a danas jedan od dva najpoznatija trga u Firenci, oko kojeg se nalaze znamenitosti poput Palazzo Vecchio, galerije Uffizi, Loggia dei Lanzi, gdje je smještena statua Perzeja kako drži Meduzinu glavu u ruci, te nekoliko gradskih palača.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio ili 'Stari most', srednjovjekovna je građevina koja povezuje dvije obale rijeke Arno. Sadašnji oblik potječe iz 14. stoljeća, dok prvi pisani dokumenti govore o mostu još u 10. stoljeću.

Provjerite cijene smještaja u Firenci

Prijava
Odjava
Soba
Gosti