Firentinska katedrala

Duomo, punog imena Santa Maria del Fiore, istinsko je renesansno remek djelo, a najpoznatije je po svojoj veličanstvenoj kupoli, koju je dizajnirao Brunelleschi. Inspiriran rimskim Panteonom, htio je nešto slično napraviti i u Firenci, pa se pri izvođenju samih radova ugradilo čak četiri milijuna cigli, a kupola je u to vrijeme postala najvećom na svijetu!
Firentinska katedrala Firentinska katedrala

Duomo je podignut na mjestu stare katedrale, zvane Santa Reparata, a dizajnirao ju je Arnolfo di Cambio, jednako kao i crkvu Santa Croce te Palazzo Vecchio. Krajem 13. stoljeća zakopana je prva lopata, da bi dovršena bila 170 godina kasnije.

Poznato vanjsko pročelje od bijelog mramora, sa zelenim i rozim rubovima, u današnjem obliku je zgotovljeno tek pred kraj 19. stoljeća, iz kojeg vremena potječu i troje brončanih vrata s prikazima Bogorodičina života. Iznad ulaznih vrata nalaze se još rozeta te niše sa statuama 12 apostola i Majke Božje s Kristom. Sama unutrašnjost može vas iznenaditi svojom skromnošću, no to je 'nadoknađeno' u Krstionici (više ispod). Ispod Brunelleschijeve kupole oslikan je Posljednji sud, 3600 m2 velika slika koju su Zuccari i Vasari radili punih 11 godina.

Ulaz u Duomo besplatan je. Ako želite, možete se i popeti na kupolu, s čijeg se vrha vidi gotovo cijeli grad, a ulaz se plaća (više pročitajte u tablici ispod).

Osim Katedrale, poznate su još dvije građevine pokraj nje. Prva je zvonik, kojeg je izgradio Giotto, i s kojeg također možete razgledati firentinsku panoramu. Do vrha vode 463 stube, a ulaz se plaća.

Druga je građevina osmerokutna krstionica sv. Ivana, jedno od najstarijih zdanja u Firenci. Izgrađena je između 11. i 12. stoljeća, a tamo su se sve do kraja 19. stoljeća krstili svi Firentinci katolici. Od njezinih ljepota izdvojili bismo troje ulaznih vrata na kojima je prikazana biblijska tematika - Južna, Sjeverna i Istočna vrata, koje je sam Michelangelo nazvao 'Vratima Raja'. Danas se na tom mjestu nalazi kopija, dok se original čuva u Museo dell'Opera del Duomo.

Vrata Raja sastoje se od 10 polja, a na njima su prikazi od izgona Adama i Eve iz Rajskog vrta, kako Mojsije prima 10 Božjih zapovijedi, pa do pada grada Jerihona i bitke s Filistincima.

Unutrašnjost Krstionice je, za razliku od Katedrale, znatno bogatija, a strop je ukrašen predivnim zlatnim mozaikom, od kojih jedan dio također prikazuje Posljednji sud, za kojeg kažu da je imao veliki utjecaj na Dantea pri pisanju njegove Božanske komedije.

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Ulaz u samu katedralu je besplatan.
Jedinstvena ulaznica
Omogućuje razgledavanje svih dijelova Firentinske katedrale - kupole, krstionice, zvonika, kripte Santa Reparata i Katedralnog muzeja.
18 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 03. 2019.

Provjerite cijene smještaja u Firenci

Prijava
Odjava
Soba
Gosti