Friuli Venezia Giulia

Na samom sjeveroistoku talijanske 'čizme' smjestila se regija Friuli Venezia Giulia (FVG). Iako se u imenu hrvatskom kopnu najbliže talijanske pokrajine nalazi Venecija, 'La Serenissima' pripada Venetu, dok je glavni grad FVG-a Trst.
Trst

Unatoč tome što u FVG-u nema nadaleko prepoznatljivih odredišta, kao u nekim drugim talijanskim područjima, radi se o vrlo raznolikoj regiji. Osim jadranske obale kojom dominira Trst, ondje se nalazi i nekoliko zanimljivih gradova te prekrasne planine - dio Dolomita i Julijskih Alpa, nazvanih u čast Julija Cezara, koji je osnovao grad Cividale del Friuli.

No, nije samo priroda raznolika u FVG-u. Utjecaj različitih vladara koji su kroz povijest utjecali na tamošnja zbivanja vidljiv je posvuda, pa posjetitelji mogu uživati u arhitektonskoj i kulturnoj šarolikosti. Prisutnost Habsburgovaca rijetko gdje je u Italiji vidljiva kao u toj regiji, što nije ništa čudno, ako se zna da su Austrijanci tim područjem vladali pet stoljeća gotovo bez prekida. Odlično se to vidi i osjeća u Trstu, gradu koji odiše srednjoeuropskim duhom i čije kavane više podsjećaju na Beč, Zagreb ili Prag nego na topli talijanski jug.

Naravno, mnogima će talijanski sjeveroistok biti asocijacija na shopping, prije svega zbog Trsta, ali i sve popularnije Palmanove. Radi se o gradiću zanimljivom samom po sebi (više ispod), koji je mnogima ipak poznatiji po velikom outletu koji se ondje nalazi.

Oni koji se umjesto kupovanja više vole prepustiti gastronomskim užitcima, mogu isprobati neka od odličnih regionalnih vina. Friuli Venezia Giulia poznata je po Dionizovom napitku, prije svega po bijelim vinima, koja se svrstavaju među najbolja u Italiji.

Što posjetiti (odredišta) u Friuli Venezia Giuliji

Trst

Trst je glavni grad i središte Friuli Venezije Giulije. Dvorci Miramare i San Giusto te bogata habsburška, pa i antička ostavština privlače brojne turiste. Danas je Trst jedan od najugodnijih gradova za život u Italiji, što redovito potvrđuje i godišnje istraživanje dnevnika 'Il Sole 24 Ore' zvano 'Qualita della vita'.

Akvileja

Akvileja je, povijesno gledano, vjerojatno najznačajnije odredište u Friuli-Venezia-Giuliji. Danas je to malo mjesto, no nekoć se radilo o jednom od središta Rimskog Carstva i najznačajnijih svjetskih gradova. Kasnije je taj grad bio sjedište Akvilejskog patrijarhata, koji je postojao sve do sredine 18. stoljeća. Danas turisti mogu vidjeti brojne znamenitosti iz bogate akvilejske povijesti, među kojima su srednjovjekovna katedrala, ali i ostatci iz antičkog razdoblja.

Udine

Udine su, uz Trst, glavni regionalni centar. I dok je Trst obalno mjesto, Udine su kontinentalno središte regije. Osim lijepog dvorca i katedrale, Udine su poznate kao gastronomsko odredište - osim dobrih vina, u blizini se nalazi i San Daniele dei Friuli, poznato središte proizvodnje omiljene mesne delicije - pršuta.

Palmanova

Iako se ne nalazi u samome Trstu, dio ljudi posjet tom gradu poveže s odlaskom u Palmanovu, od Trsta udaljenu 50-ak kilometara. Palmanova je gradić zanimljiv sam po sebi - izgrađen je u 16. stoljeću u obliku zvjezdolike utvrde s devet 'krakova', no glavni razlog odlaska ondje jest istoimeni outlet centar. Palmanova Outlet Village okuplja oko 90 trgovina na jednom mjestu, čije je zajedničko obilježje da stalno prodaju robu na sniženju od 30 do 70 posto.

Lignano

Lignano je mjesto koje se razvilo tijekom 20. stoljeća na jadranskoj obali, između Trsta i Venecije. To je najpoznatije lokalno morsko odredište te se na plažama Lignana tijekom sezone okupljaju tisuće ljudi.

Cividale del Friuli

Mjesto koje je osnovao Julije Cezar danas je na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine i jedno je od najslikovitijih malih mjesta na sjeveru Italije. Riječ 'Friuli' u imenu regije potječe upravo od ovog mjesta.