Dvorac Sforza

Milanski dvorac Sforza impresivno je zdanje, čiji najstariji dijelovi potječu još iz 14. stoljeća.
Dvorac Sforza Dvorac Sforza

Dvorac Sforza nosi ime vladarske dinastije Sforza, no gradnju su pokrenuli njihovi prethodnici - Viscontiji i to u drugoj polovici 14. stoljeća. S obzirom da posljednji vladar iz dinastije Visconti - Filippo Maria - nije imao muških nasljednika, a njegova se kći Bianca Maria udala za vojskovođu Francesca Sforzu, od 1450. godine utvrda prelazi u ruke dinastije Sforza.

U sljedećih stotinjak godina Dvorac je gotovo potpuno izmijenjen te iz ere Viscontijevih nije ostalo gotovo ništa, ali su zato nastali danas prepoznatljivi objekti, poput tornja Il Filarete, imenovanog po nadimku arhitekta koji ga je projektirao - Antoniju di Pietru Averlinu.

Poseban trag ostavio je Ludovico Maria Sforza, poznat po nadimku Il Moro, koji je za rad na Dvorcu angažirao brojne poznate umjetnike, poput Leonarda da Vincija, čija se djela može vidjeti u dvorani Sala delle Asse.

Kasnije je dvorac postao središte brojnih bitaka te je naizmjence padao u ruke Austrije, Španjolske i Francuske. Koristio se uglavnom u vojne svrhe te je bio poprilično oštećen, a kasnije i zapušten. Do promjena dolazi krajem 19. stoljeća, kada je krenula temeljita obnova po uzoru na izvorne nacrte te je s vremenom Dvorac Sforza postao jedan od milanskih turističkih bisera.

Danas se u njemu nalazi nekoliko muzeja, a okružen je velikim parkom Sempione. Od Katedrale je udaljen svega 10-ak minuta hoda, pa ga je lako uklopiti u razgledavanje znamenitosti u središtu Milana.

Radno vrijeme

Opis Zimska sezona Ljetna sezona
Dvorac 07:00 - 18:00 07:00 - 19:30
Muzeji 09:00 - 19:30 09:00 - 19:30

Muzeji su zatvoreni ponedjeljkom, a četvrtkom rade do 22:30. Blagajne se zatvaraju pola sata prije kraja radnog vremena.

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Redovna ulaznica 5,00 €
Studenti, osobe starije od 65 godina 3,00 €
Osobe do 18 godina Besplatno

Napomena: Svakog utorka nakon 14 sati ulaz je besplatan, kao i svakog posljednjeg radnog sata od srijede do nedjelje.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
10. 09. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Milanu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti