Galleria Vittorio Emanuele II

Između dvije poznate milanske znamenitosti - Katedrale i La Scale - smjestila se Galleria Vittorio Emanuele II.
Galleria Vittorio Emanuele II Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria je zapravo jedna vrsta trgovačkog centra, jedan od najatraktivnijih u Europi, smješten između dvije poznate znamenitosti - Katedrale i La Scale. Građena je u obliku križa te duži krak mjeri čak 105,10 metara. Galerija je nazvana po Viktoru Emanuelu II., prvom kralju ujedinjene Italije.

Galerija je nastala kao posljedica inicijative za gradnjom reprezentativnog prostora u samom središtu grada, prostora koji je trebao jasno iskazati moć i značaj brzorastućeg Milana. Nakon nekoliko natječaja, odabran je projekt Giuseppea Mengonija, a gradnja je započela 1865. godine. Kamen temeljac 7. ožujka 1865. položio je upravo kralj Viktor Emanuel II., po kojemu je cijeli kompleks i dobio ime.

Veći dio radova obavljen je za svega dvije i pol godine te je Kralj sudjelovao u novoj proslavi - ovog puta radilo se o svečanom otvaranju Galerije 15. rujna 1867. No, iako se Galeriju smatralo dovršenom, radovi nisu bili gotovi upravo na danas najprepoznatljivijem dijelu - upečatljivom ulaznom slavoluku na Piazzi Duomo.

Podizanje i sređivanje Slavoluka potrajalo je do samog kraja 1877. te je svečanost otvaranja bila predviđena za 31. prosinca. Večer prije, 30. prosinca Giuseppe Mengoni uspeo se na skelu kako bi posljednji put provjerio je li sve u redu i spremno za veliku proslavu. Nažalost, Mengoni je s iste skele pao i poginuo, a na taj tragični događaj danas podsjeća spomen-ploča na Galeriji.

Osim po ulaznom slavoluku, Galerija je poznata i po staklenom krovu i velikoj kupoli, promjera 39 metara, koja se nad njom nadvija. Također, kada se nađete ondje, vrijedi obratiti pozornost na brojne zanimljive detalje. Tako je tlo, među ostalim, prekriveno mozaicima koji prikazuju grbove Milana, Rima, Torina i Firence.

Središnji dio, zapravo sjecište dužeg i kraćeg kraka Galerije, krase prikazi četiri kontinenta - Europe, Afrike, Amerike i Azije. Golemi prostor Galerije iskorišten je i za postavljanje spomenika poznatim Talijanima, među kojima su Alessandro Volta, Michelangelo Buonarroti, Leonardo da Vinci i Dante Alighieri.

Naravno, tu su i prodavaonice prestižnih modnih kuća, poput Prade i Vuittona, a mogu se naći i specijalizirane prodavaonice, kao što su Tod's (cipele) ili Borsalino (šeširi).

Provjerite cijene smještaja u Milanu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti