Milanska katedrala (Duomo)

Najpoznatija i najljepša milanska znamenitost ujedno je i jedna od najvećih crkava na svijetu.
Milanska katedrala (Duomo) Milanska katedrala (Duomo)

Lokacija Milanske katedrale stoljećima predstavlja samo središte grada Milana. Na toj su se lokaciji još od sredine 4. stoljeća nalazile Bazilika sv. Tekle - dugačka 67,60 i široka 45,30 metara, što je impresivno i za današnje pojmove, te Bazilika Santa Maria Maggiore.

Zanimljivo, dvije su bazilike činile neku vrstu cjeline, odnosno 'dvodijelnu' katedralu, a svaka je imala i svoj 'nadimak', u skladu s razdobljem kada su se u kojoj od njih češće odvijali vjerski obredi. Tako je sv. Tekla bila 'ljetna' bazilika, a Santa Maria Maggiore 'zimska'. Takav se, pomalo neobični, katedralni kompleks održavao nešto više od tisuću godina.

Do promjena dolazi 1386., kada je nadbiskup Antonio da Saluzzo predstavio plan za gradnju nove, velebne katedrale. Vojvoda Gian Galeazzo Visconti podržao je plan te osnovao društvo za izgradnju i održavanje Katedrale (Veneranda Fabbrica del Duomo di Milano), što je označllo početak ostvarenja veličanstvenog projekta.

Gradnja je potrajala stoljećima, pa milanski Duomo nosi obilježja više arhitektonskih stilova. Naravno, prije svega je poznat kao gotička građevina, jedna od najznamenitijih na svijetu, ali vidljivi su i renesansni elementi, nastali uglavnom tijekom stolovanja sv. Karla Boromejskog, koji je bio milanski nadbiskup u drugoj polovici 16. stoljeća. Ono po čemu je Katedrala danas najpoznatija - predivno pročelje s brojnim dekorativnim elementima - dovršeno je tek u 19. stoljeću.

Što vidjeti u Duomu?

Krstionice

U 4. stoljeću, kada se milanska 'katedrala' sastojala od dvije bazilike, na tom su se području nalazile i dvije krstionice. Starija od njih, Santo Stefano alle fonti, poznata je po tome što je u njoj vjerojatno kršten veliki Crkveni naučitelj sv. Ambrozije. Druga krstionica, San Giovanni alle Fonti, osim zbog svoje starosti, znamenita je zbog toga što ju je dao graditi sv. Ambrozije, koji je ondje 387. godine krstio drugog poznatog sveca - sv. Augustina, jednog od najutjecajnijih i najpoznatijih kršćanskih mislilaca.

Krov

Uz raskošno pročelje, posjetiteljima je obično najzanimljiviji dio Katedrale krov, na kojega se može uspeti ako se plati karta. Osim što se na taj način mogu vidjeti brojne detaljno isklesane skulpture, s njega se pruža čaroban pogled na Milano.

Katedralni muzej

Katedralni muzej sadrži brojna vrijedna djela, uglavnom vezana uz gradnju i nastanak katedrale, no ondje se čuva i nekoliko izložaka koji su nešto stariji te potječu iz, primjerice, 5. stoljeća. Osim slika, tapiserija i skulptura, u muzeju se nalazi i povijesno značajna Katedralna riznica.

Skulpture

Milansku katedralu ukrašava nekoliko tisuća skulptura, od kojih su mnoge zapravo dekorativni elementi manjih dimenzija. Može ih se naći posvuda, a prikazuju svece, mučenike, vjerske poglavare i slične motive. Mnoge od njih prava su remekdjela te vrijedi obratiti pozornost na precizno isklesane oblike nastale trudom starih majstora.

Radno vrijeme

Opis Radno vrijeme
Katedrala 08:00 - 20:00
Krov 09:00 - 20:00
Arheološko područje 08:00 - 20:00
Krstionica Santo Stefano alle fonti 09:00 - 19:00

Napomena: blagajne su za većinu dijelova Katedrale otvorene do sat vremena prije kraja radnog vremena (npr. karte se za ulaz na krov prodaju do 19 sati). Također, u pojedinim dijelovima godine radno vrijeme može biti malo produljeno.

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Katedralni muzej 2,00 €
Krov (uspon dizalom) 13,00 €
Krov (uspon pješice) 8,00 €
Krov (uspon pješice, djeca od 6 do 12 godina) 4,00 €
Arheološko područje 4,00 €
Arheološko područje (osobe od 6 do 26 godina) 2,00 €

Ulaz u samu katedralu i krstionicu Santo Stefano alle fonti inače je besplatan, ali se tijekom Expoa 2015. ulaz u Katedralu naplaćuje zajedno s ulaznicom za Muzej i to u iznosu od dva eura.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
10. 09. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Milanu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti