Podzemni Orvieto

Krajem 70-ih godina prošloga stoljeća, Orvieto je prolazio kroz razdoblje čestih odronjavanja zemlje, uzrokovanih nestabilnim tlom na kojem se nalazi. Nakon jednog od najvećih takvih odronjavanja, lokalna grupa speleologa odlučila je konačno istražiti svojevrsnu urbanu legendu koja kaže da je Orvietovo podzemlje 'šuplje, prazno'.
Podzemni Orvieto Podzemni Orvieto

Uslijedilo je nešto što zvuči poput zapleta neke bajke ili maštovitoga filma - otkriće čitavoga podzemnoga grada! Nije tu riječ o nekoliko hodnika ili pokoje špilje, već o pravom gradiću s više od 1200 špilja, tunela, bunara i ostalih djela ljudskih ruku!

Još je impresivniji podatak o starosti 'podzemnoga grada' - podzemlje su kopati počeli još Etruščani oko 6. st. pr. Kr., što nas dovodi do zaključka da je današnje podzemlje rezultat kopanja koje je trajalo više od 2500 godina. Naravno, postavlja se logično pitanje - zašto se krenulo u podzemlje?

Etruščanima je Orvieto predstavljao odlično utvrđen grad, težak za osvajanje, ali imali su velikih problema s opskrbom vodom. Kako bi došli do pitke vode, morali su kopati duboke bunare, čime je započeto stvaranje 'podzemnoga Orvieta'. Bunarima su dodali i cisterne za čuvanje kišnice, a cijeli sustav povezali tunelima, što je Orvietu, tj. nekadašnjoj Velzni, omogućilo samodostatnost u opskrbi vodom.

Nastavilo se s prokopavanjem novih tunela, bunara, galerija i skrovišta, no svakako najneobičniji pronalazak jest mali srednjovjekovni pogon za preradu maslina koji se nalazi u šupljini blizu Katedrale! Ondje su pronađeni mlin, preše, žrvnjevi, odnosno sve potrebno za proizvodnju maslinova ulja.

Danas je velik dio podzemnih prolaza i prostora u privatnom vlasništvu, pa tako mnogi stanovnici ondje imaju vlastite vinske podrume. 'Dolje' vladaju uistinu odlični uvjeti za čuvanje vina, s obzirom da je temperatura stalno oko 14 °C, što je i jedan od razloga zašto se ondje proizvodilo maslinovo ulje.

Ove podzemne labirinite, točnije dio njih, možete posjetiti svakodnevno u 11:00, 12:15, 16:00 i 17:15, a tijekom većih gužvi polazak je svakih 15 minuta. Jedina iznimka od ovog rasporeda jest mjesec veljača, kada su vremena polazaka ista, ali razgledavanje je moguće samo vikendom, tj. subotom i nedjeljom. Polazaka nema na Božić. Razgledavanje traje oko sat vremena.

Cijena redovne karte je 5,5 eura, a studenti, umirovljenici i grupe trebaju izdvojiti 4,5 eura. Razgledavanje je moguće uz objašnjenja na talijanskom i engleskom, a u slučaju veće posjećenosti i na njemačkom jeziku. Polazi se iz Turističkog informativnog ureda, koji se nalazi na adresi Piazza Duomo 24.

Provjerite cijene smještaja u Orvietu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti