Fortezza Albornoz

Fortezza dell'Albornoz dojmljiva je utvrda koja se uzdiže iznad ionako teško dostupne strmine na kojoj se nalazi Orvieto, odmah do Piazze Cahen, gdje stižete nakon uspona žičarom. Sagraditi ju je dao kardinal Albornoz, po kojemu je i dobila ime, iako se koristi i naziv Rocca di San Martino.
Fortezza Albornoz Fortezza Albornoz

Izgrađena je sredinom 14. stoljeća, da bi već 1390. bila razrušena u sukobima između stanovnika. Po originalnim nacrtima obnovljena je sredinom 15. stoljeća, kada su dodane i obrambena kule. Tvrđava je imala ulogu obrambene utvrde, sve do početka 19. stoljeća, kada je prestalo njeno održavanje te započelo polagano urušavanje. Obnova je započela izgradnjom žičare, krajem 19. stoljeća, da bi tvrđava konačno postala javni park, što je uloga koju ima i danas, pa je tako i posjet vanjskom dijelu Fortezze Albornoz besplatan.

U sklopu tvrđave nalazi se i poznati Pozzo di San Patrizio, odnosno bunar sv. Patrika. Gradnju je naložio papa Klement VII., kako bi Orvieto i tvrđava bili opskrbljeni u slučaju opsade grada. Radovi su trajali deset godina. Zanimljivo je da ime nema nikakve veze s nekom lokalnom osobom, nego je riječ o tome da je netko zaključio da je bunar sličan špiljama u kojima se irski svetac, sv. Patrik molio. Bilo to točno ili ne, danas ovaj poznati bunar nosi njegovo ime.

Pozzo di San Patrizio dubok je nešto više od 60 i širok više od 13 metara. Uz njega se nalaze dva spiralna stubišta, jedan za spuštanje prema dnu bunara, drugi za uspinjanje. Oni se međusobno ne isprepliću, tako da su ljudi i životinje koji su prenosili teret nisu susretali i mogli su se 'jednosmjerno' spustiti do dna, prijeći mostić preko vodene površine i nastaviti uspon prema natrag. Svako stubište ima 248 stuba, a bunar je na putu prema izvoru vode ispunjen sa 70 'prozora' kroz koje je moguće promotriti njegovu dubinu.

Bunar je moguće posjetiti, ali za ovaj dio tvrđave ulaz se plaća 5 eura, dok studenti, umirovljenici, grupe i djeca plaćaju 3,5 eura. Djeci starosti do šest godina ulaz je besplatan. Tijekom sezone, od svibnja do kolovoza radno vrijeme je od 9:00 do 19:45, tijekom ožujka, travnja, rujna i listopada 9:00 - 18:45, a u ostalim mjesecima od 10:00 do 16:45.

Provjerite cijene smještaja u Orvietu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti