Katedrala u Orvietu

Orvieto je dugo vremena bio dio Papinske države, a u 13. stoljeću ondje je vrijeme provodilo više poglavara Katoličke crkve, dok su ga ostali često posjećivali. Uz to razdoblje veže se i početak izgradnje katedrale.
Katedrala u Orvietu Katedrala u Orvietu

1263. godine češki svećenik krenuo je u posjet papi Urbanu IV., a putem se zaustavio u obližnjoj Bolseni. Tijekom mise koju je služio, iz hostije je potekla krv te natopila tkaninu, tzv. korporal, koja se nalazila na oltaru. Na papinu želju tkanina je donesena u Orvieto, a takva vrijedna relikvija trebala je i posebno mjesto u kojem će biti pohranjena. Na tom mjestu već se nalazila pomalo ruševna katedrala te je odlučeno da će se krenuti u izgradnju novog zdanja, impresivne katedrale kojoj se danas možemo diviti.

Izgradnja je započela 1290. godine, trajala je nekoliko stoljeća, no najvažniji radovi dovršeni su tijekom 14. stoljeća. Prevladava gotički stil, vide se tragovi romanike, koja je ujedno i stil koji je odabran za početak gradnje, a primjetan je i utjecaj renesanse, prije svega u unutrašnjosti. Neki od arhitekata uključenih u projekt bili su Fra Bevignate, Lorenzo Maitani i Andrea Pisano.

Najupečatljiviji dio ove građevine svakako je blještavo pročelje koje neizblježno podsjeća na pročelje Sienske katedrale. Koja je ljepša, prosudite sami, ali neosporno je da je pročelje katedrale u Orvietu jedno od najznamenitijih u Italiji. Veličanstvena kombinacija mozaika, reljefa i skulptura nikoga ne će ostaviti ravnodušnim, pogotovo popodne, kada se sunčeve zrake odbijaju od zlatnih listića ugrađenih u mozaike i dodatno pojačavaju dojam.

Unutrašnjost nije ništa manje zanimljiva od vanjštine, a najznačajniji radovi nalaze se u kapelici San Brizio, gdje je Luca Signorelli ostvario neka od svojih najboljih djela, a te freske uglavnom su vezane uz teme apokalipse i posljednjeg suda. Korporal natopljen krvlju tijekom 'čuda u Bolseni', čuva se u kapelici Cappella del Corporale, a ona je također oslikana freskama.

Duomo i danas dominira cijelim krajolikom oko Orvieta, pa je gotovo nemoguće ne primijetiti je. Neki se čak odluče zaputiti na obližnja brda, odakle se pruža prekrasan pogled na Katedralu, ali i cijeli Orvieto. Ako za takvo što nemate volje, vremena ili prijevozno sredstvo, možda će vam odgovarati jednostavnije rješenje - uspeti se na obližnji Torre del Moro, odakle možete vidjeti Katedralu (www.opsm.it) i ostale gradske ljepote, ali i zeleni krajolik koji okružuje Orvieto, a to zadovoljstvo koštat će vas svega nešto više od 2 eura!

Provjerite cijene smještaja u Orvietu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti