Pisa

Kad vam netko spomene Pisu, vjerojatno prva stvar koja će vam pasti na pamet je Kosi toranj, jedan od najprepoznatljivijih talijanskih simbola. S razlogom, jer Kosi toranj, uostalom kao i cijeli 'Trg čuda' na kojem se nalazi, ostavlja bez daha!
Pisa Pisa

U Pisu se najbrže dolazi zrakoplovom, preko zračne luke 'Galileo Galilei', ili vlakom, čija je postaja S. Rossore manje od pet minuta udaljena od Tornja. Nakon kraće šetnje i ulaska kroz gradske zidine, shvatit ćete zašto se to mjesto zove Piazza dei Miracoli, tj. Trg čuda.

Katedrala, Kosi toranj, najveća krstionica u Italiji, fontane... jednostavno bez riječi, takvu arhitekturu teško ćete vidjeti igdje drugdje, pogotovo ako uzmete u obzir da je najveći dio tih djela izgrađen u 12. ili 13. stoljeću, tijekom prosperiteta, kad je Pisa bila bok uz bok s Genovom i Firencom.

Sami Kosi toranj, koji je zapravo 56 metara visok zvonik Katedrale, gradio se gotovo dva stoljeća (1173. - 1372.), ima sedam katova i jednako toliko crkvenih zvona. Kako se cijelo područje nalazi na tlu koje je vrlo nepogodno za takvu gradnju, počeo je tonuti i nikad nije postao okomit kako je prvotno i bio zamišljen.

Danas je nagnut za otprilike četiri stupnja, što znači da mu je vrh pomaknut četiri metra od same okomice! Već je nekoliko puta 'spašavan' od mogućeg urušavanja, a zadnji put od 1990. do 2001. godine, nakon što su ga vratili u položaj koji je imao sredinom 19. stoljeća i time 'osigurali' da idućih 300 godina bude podoban za posjete i uspinjanje do vrha, što i vama preporučujemo da učinite, jer je doživljaj zaista neponovljiv.

Zanimljivo je da noću trg sa svojim znamenitostima gotovo uopće nije osvijetljen, ali sve ima svoje draži, jer se takvo što rijetko susreće. Ako želite vidjeti kako i to izgleda, moći ćete bez problema kupiti slike ili razglednice u obližnjim suvenirnicama koje su poredane uz gradske zidine i prepune svih mogućih varijanti Kosog tornja.

Naravno, Pisa nije samo Piazza dei Miracoli. Nakon što se spustite do centra grada i rijeke Arno, tu vas čekaju Palazzo della Carovana, Citadella te brojne crkve, poput Santa Maria della Spina, a nakon što vidite i taj dio grada, uzmite kartu Italije u ruke, pogledajte gdje su San Gimignano, Lucca, Firenca i Siena te nastavite s istraživanjem predivne Toskane.

Provjerite cijene smještaja u Pisi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Pisa
Jeftini letovi iz/do Pise

Jeftini letovi iz/do Pise

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Pise? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Prijevoz do Pise

Saznajte kako najjednostavnije doći do Pise.