Rim

Rim je jedan od najljepših gradova svijeta, a njegova povijest vjerojatno je najbogatija i najburnija od svih. Svi znamo priču o Romulu i Remu i o tome kako je nastao ovaj grad na 7 brežuljaka. No, jeste li znali da u Rimu postoji više od 900 crkava? Da je rimska prvostolnica crkva Svetog Ivana Lateranskog (San Giovanni in Laterano), a ne crkva Svetog Petra?
Rim Rim

Iznenađenjima tu nije kraj. Spomenimo i da je Panteon bio najveći crkveni hram do sredine 15. stoljeća, sve dok se nije izgradila firentinska katedrala, i da se svakog dana u Fontanu di Trevi baci novčića u vrijednosti više od 3 000 eura. Sve su to neke od zanimljivosti koje ovaj vječni grad čine privlačnim milijunima turista iz cijelog svijeta.

U Rim se najčešće stiže zrakoplovom ili vlakom, a ako se odlučite za vlak, budite spremni upoznati Termini, jedan od najvećih željezničkih kolodvora u Europi. Kažu da svi putevi vode u Rim, ali u Rimu svi putevi vode na Termini, glavno gradsko prometno čvorište. Doduše, posljednjih godina njegova uloga malo se smanjila zbog otvaranja Tiburtine, kolodvora za brze vlakove. Oko Terminija pronaći ćete čitav niz prodavaonica, kebabdžinica, suvenirnica, ali i smještaja poput hostela, budget hotela i bed&breakfasta.

Autobus je najbolje prijevozno sredstvo za upoznavanje Rima. Može zvučati čudno, ali njihova prometna mreža je toliko dobro organizirana da je podzemnu željeznicu (koja se još uvijek nadograđuje) najbolje koristiti samo tijekom prometne špice ili ako idete do Vatikana, a smješteni ste na drugoj strani grada.

Rim obiluje prekrasnim trgovima, a jedan od upečatljivijih jest Piazza Venezia (Venecijanski trg), trg na kojem se nalazi impozantna građevina, Il Vittoriano, posvećena prvom talijanskom kralju Vittoriju Emanueleu II., a gdje se danas nalazi Oltar domovine.

Od već spomenutih 900 crkava u gradu, najpoznatije su Santa Maria Maggiore, San Paolo fuori le Mura, Santa Maria in Trastevere, Santa Croce in Gerusalemme i San Lorenzo fuori le Mura, od kojih neke imaju posebne značenje za kršćanski svijet. Naravno, tu je i vatikanska bazilika sv. Petra te rimska katedrala - bazilika sv. Ivana Lateranskog.

Ono čega u Rimu uza sve te povijesne znamenitosti ne nedostaje jesu i fontane. Posvuda su i ima ih skoro 280. Mnogo, zar ne? Najpoznatije su Fontana di Trevi, Fontana di Nettuno i Fontana dei Fiumi, tj. fontana koja predstavlja četiri rijeke: Nil, Ganges, Dunav i La Platu. Piazza Navona, gdje se zadnje dvije spomenute fontane i nalaze, jedan je od najljepših rimskih trgova, prepun restauranata, trattorija i kafića, što mu daje poseban ugođaj, a pogotovo noću, kad cijeli trg povezan s Campo dei Fiori (Cvjetni trg) postaje zabava na otvorenom.

Pri planiranju posjeta Vatikanu u planer zapišite 'cijeli dan'. Iako je površinom najmanja država, tamo se nalazi najveća crkva na svijetu po broju vjernika koji u nju stanu te jedan od najvećih svjetskih muzeja, gdje se na ulazak nerijetko čeka i satima, ali kad nakon cjelokupnog razgledavanja tisuća umjetničkih djela uđete u Sikstinsku kapelu, koja je dio Vatikanskih muzeja, vidjet ćete da je bilo vrijedno toga. Ako možete, pronađite točku na Trgu sv. Petra otkud ćete okolne četveroredne arkade vidjeti kroz jedan red, ili se popnite na kupolu bazilike sv. Petra - pogled koji se pruža odozgo jedinstven je. Jednako kao i slanje razglednice s poštanskom markom i pečatom iz jedine vatikanske pošte.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Rim
Javni prijevoz u Rimu

Javni prijevoz u Rimu

Javni prijevoz u Rimu vrlo je dobro organiziran, a u sustav su integrirani autobusni, metro-, tramvajski i regionalni željeznički prijevoz.
Jeftini letovi iz/do Rima

Jeftini letovi iz/do Rima

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Rima? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Rima sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Rimu.

Klima i vrijeme u Rimu

Klima u Rimu graniči između umjerene i mediteranske. Količina padalina dostiže vrhunac u razdoblju između rujna i veljače, a minimum u ljetnim mjesecima, točnije srpnju i kolovozu.

Korisne informacije o Rimu

U Italiji je pušenje zabranjeno u javnim zatvorenim prostorima.

Noćni život u Rimu

Rim se ne može smatrati mekom za provode, poput Londona ili Madrida, ali noćni život je sasvim solidan.
Prijevoz do Rima

Prijevoz do Rima

Pročitajte kako najjednostavnije doći do glavnoga talijanskog grada. Saželi smo kako do Rima autobusom, vlakom i zrakoplovom.

Roma Pass

Roma Pass je kartica koja bi vam mogla donijeti velike uštede tijekom boravka u Rimu. Omogućuje besplatan ili jeftiniji ulaz u većinu gradskih znamenitosti te besplatan javni prijevoz.
Shopping u Rimu

Shopping u Rimu

Rim ne obiluje trgovačkim centrima, većinom je riječ o četvrtima kojima dominiraju uobičajene trgovine pojedinih marki.
Smještaj u Rimu

Smještaj u Rimu

U Rimu se smještaj može naći relativno povoljno, a posebno je popularan bed&breakfast smještaj.

Što posjetiti (znamenitosti) u Rimu

Rimu bismo mogli nadjenuti nadimak 'Grad znamenitost', s obzirom da vas atrakcije čekaju na svakom koraku. Ipak, izdvojili smo neke znamenitosti koje ne biste smjeli propustiti za boravka u Vječnome...