Javni prijevoz u Rimu

Javni prijevoz u Rimu vrlo je dobro organiziran, a u sustav su integrirani autobusni, metro-, tramvajski i regionalni željeznički prijevoz.
Javni prijevoz u Rimu Javni prijevoz u Rimu

Suprotno čestoj percepciji, rimski javni prijevoz vrlo dobro funkcionira. Mreža linija metroa, autobusa i tramvaja vrlo je razgranata te doseže sve važne točke u gradu. Zahvaljujući dobroj povezanosti rubnih dijelova grada, možete pronaći povoljan smještaj i relativno brzo biti u središtu Rima. U usporedbi s drugim europskim metropolama, javni prijevoz u Rimu vrlo je povoljan, a sustav naplate jednostavan, s obzirom da su sve vrste prijevoza integrirane, a za naplatu se ne koriste vrijednosne kartice. Za izgradnju i održavanje sustava brine se poduzeće ATAC (www.atac.roma.it).

Vrste javnog prijevoza u Rimu

Metro obuhvaća tri linije - A (narančasta), B (plava) i C (zelena). Jedino čvorište navedenih linija, dok se ne produži linija C, jest glavni gradski kolodvor - Termini. Prijevoz podzemnom željeznicom brz je i učinkovit, ali trebate imati na umu da postaje nisu blizu svih gradskih znamenitosti. Trenutačno su najlakše dostupni Koloseum (linija B), Piazza di Spagna (A), Palazzo Barberini (A) i Katedrala sv. Ivana Lateranskog (A). Ipak, većina ostalih znamenitosti nalazi se unutar 5-10 minuta hoda od najbliže postaje, a na raspolaganju vam je i odlična autobusna mreža, koja će vas dovesti pred najznačajnije atrakcije.

Na proširivanju postojećih linija stalno se radi, a uznapredovali su i radovi na novoj liniji - C (zelena). Ona bi trebala uvesti čak tri nova čvorišta, a značajno je i da bi trebala dovesti putnike bliže Trgu sv. Petra te Piazza Veneciji. Prve postaje otvorene su u studenom 2014., a rokovi za 'središnji' dio linije često se mijenjaju, s obzirom na nova arheološka nalazišta koja se stalno otkrivaju na trasi linije C, pa se tako na dolazak nove linije u centar Rima još uvijek čeka.

Autobusi voze vrlo često i vrlo su dobro rješenje, osim u vrijeme prometne špice, kad upadaju u gužve i ponešto kasne. Također će vam koristi noću, kada cijelim gradom vozi preko 20 noćnih linija. Najveći autobusni terminali za noćne linije nalaze se kod Terminija i Piazze Venezia.

Tramvaji se slabo koriste i voze nešto rjeđe, ali će vas npr. dovesti pred ulaz u Vatikan.

Integrirani sustav javnog prijevoza

Sustav javnog prijevoza u Rimu u potpunosti je integriran te iste karte vrijede za bilo koji od tri opisana sredstva javnog prijevoza. Uz to, karte se mogu koristiti i za Cotralove autobuse (www.cotralspa.it) te regionalne vlakove na linijama koje prometuju unutar gradskih granica. Primjeri takvih linija su Rim - Lido di Ostia i Rim - Viterbo.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Rimu

Vrsta karte Cijena
Redovna karta (BIT)
Vrijedi 100 minuta nakon poništavanja. Karte se mogu kupiti u prodajnim uredima i trgovinama/kioscima.
1,50 €
Dnevna karta (BIG)
Vrijedi za neograničen broj vožnji do ponoći na dan poništavanja. Može se kupiti u prodajnim uredima i trgovinama/kioscima.
6,00 €
3-dnevna karta (BTI)
Vrijedi za neograničen broj vožnji na dan prvog poništavanja te tijekom sljedeća dva dana. Može se kupiti u prodajnim uredima i trgovinama/kioscima.
16,50 €
7-dnevna karta (CIS)
Vrijedi za neograničen broj vožnji na dan prvog poništavanja te tijekom sljedećih šest dana. Može se kupiti u prodajnim uredima i trgovinama/kioscima.
24,00 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
05. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti