Shopping u Rimu

Rim ne obiluje trgovačkim centrima, većinom je riječ o četvrtima kojima dominiraju uobičajene trgovine pojedinih marki.
Shopping u Rimu Shopping u Rimu

Najpoznatija, ujedno i prva, robna kuća jest La Rinascente, otvorena još 1887. godine. Sadašnje ime nosi od 1917., a ono asocira na 'il Rinascimento', talijanski naziv za renesansu, odnosno 'ponovno rođenje'. Rinascente se nedavno preselio iz svojeg starog prostora, u Via del Corso, u koji je doselila Zara. Zapravo su vrlo blizu stare zgrade, u sklopu Gallerije Alberto Sordi. U Rinascenteu postoji solidan izbor najpoznatijih marki odjeće, parfema i kozmetike, a posebnu draž kupnji daje činjenica da ova trgovina pripada najvećem lancu robnih kuća u Italiji.

Visoka moda smjestila se u trima paralelnim ulicama blizu Piazza de Spagna, a sve izlaze na Via del Corso. Riječ je o Via Condotti, Via Borgognona i Via Frattina. Ovdje ćete naći butike svih velikih talijanskih dizajnerskih kuća, kao što su Dior, Gucci, Armani, D&G, Prada, Ferragamo, Gai Mattiolo, Ferré itd. Tu su također Hermes i Cartier te mnogi drugi.

Zanimljivo je da su trgovci nekoć u Via Condotti naplaćivali čak i ulazak u samu prodavaonicu! Naravno, danas to nije slučaj, tako da ste dobrodošli i ako nemate namjeru nešto kupiti.

Velike modne lance, poput Zare ili Diesela, naći ćete na Via del Corso, 1,5 kilometar dugoj ulici koja povezuje Piazza Venezia i Piazza del Popolo. Zara zapravo ima dvije prodavaonice, jednu na brojevima 129-135, a drugu na adresi Via del Corso 189. Potonja je posebno impresivna. Radi se o trećoj najvećoj Zarinoj prodavaonici (nakon Atene i Barcelone), koja se prostire na pet katova unutar prekrasne, 120 godina stare palače Bocconi. Otvorena je u prosincu 2010. godine i to kao 5000. prodavaonica Inditex grupe, u sklopu koje posluje i Zara. U Via del Corso nalazi se i Ferrarijeva flagship trgovina, kao i Swarovski.

Od trgovačkih centara, izdvojit ćemo Euroma2 (www.euroma2.it), koji se nalazi nešto južnije od centra grada, na Via Cristoforo Columbo. Ondje možete doći ako linijom podzemne željeznice B stignete do postaje EUR Fermi te ondje 'uhvatite' buseve 070, 700 ili 709. U centru se, među ostalima, nalaze Bershka, Calvin Klein, H&M, Mango i Stradivarius.

25 kilometara južno od Rima nalazi se i veliki outlet - Castel Romano (www.mcarthurglen.it/castelromano/home/home.php). Popusti su veliki i traju cijele godine, od 30 posto na više, a možete kupovati u Dieselu, Zegni, D&G-u, Feragamu, La Perli, Mandarina Ducku itd.

Suveniri se mogu kupiti posvuda, bilo kod uličnih prodavača, bilo u klasičnim suvenirnicama, a posebno velika koncentracija je oko svih poznatijih znamenitosti. Mnogo ih je oko oko Vatikana, gdje ih je najbolje kupiti što dalje od ulaza na Trg sv. Petra, jer cijene rastu što ste mu bliže.

Provjerite cijene smještaja u Rimu